Зміст:
  1. Мегалополіс
  2. До кінця світу
  3. Озі: Голос лісу
  4. Беґмен
  5. Шанталь у Магічному королівстві

Мегалополіс

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Синопсис

Падіння одного з супутників на землю спричинило руйнування небачених масштабів. Місто Новий Рим, де розгортаються події стрічки, мріє відбудувати геніальний архітектор-візіонер Цезар Каталіна (Адам Драйвер). Він винайшов унікальний будівельний матеріал і хоче перетворити мегаполіс на місто майбутнього, навіть якщо для цього доведеться зруйнувати бульдозером його історію. Його новаторські ідеї не влаштовують чинного мера міста, корумпованого Франкліна Цицерона (Джанкарло Еспозіто). Дочка останнього, Джулія (Наталі Еммануель), закохана у Цезаря, а втім, вона не поділяє його плани й намагається балансувати між своїм обранцем і батьком. 

Проєкт, довжиною у пів століття

Що подивитись у кіно. П’ять новинок тижня
Американський кінорежисер Френсіс Форд Коппола. Фото: AFP

Фантастична драма "Мегалополіс" є першим фільмом Френсіса Форда Копполи ("Хрещений батько", "Апокаліпсис сьогодні") після 13-річної перерви. Ідею проєкту Коппола виношував понад 40 років. Надихався твором давньоримського історика Гая Саллюстія про змову задля захоплення влади. Він є й автором фільму, і його режисером.

На початку 2000-х Коппола розпочав серйозний препродакшен підготовки й навіть відзняв кілька кадрів у Нью-Йорку. Однак події 11 вересня 2001 року змусили його зупинити проєкт — на тлі національної трагедії було недоречно знімати кіно про місто, що відновлюється після катастрофи.

Чотири роки тому Коппола знову захопився Мегалополісом і вирішив сам профінансувати фільм. Він продав свій виноробний бізнес і вклав 120 мільйонів доларів власних коштів. Виробництво фільму розпочалося у 2022 році, і, попри деякі проблеми на знімальному майданчику, Коппола був рішуче налаштований завершити свій задум. Він сподівається, що фільм стане свідченням його життєвої відданості інноваційному кіно.

Збентежені критики

За останній час, напевно, складно знайти стрічку, яка одержала настільки контроверсійні рецензії. В огляді журналу Vanity Fair сказано, що "сценарій Копполи, тьмяний, але об'ємний", і що він позбавлений сенсу. "Фільм виглядає так, ніби його переписали після того, як актори відзняли свої ролі й розійшлися по домівках. Немає нічого — жодного реакційного кадру, жодного переходу між сценами". Водночас журнал Vulture написав рецензію під заголовком "Мегалополіс — витвір абсолютного божевілля". У відгуку детально розбирають як позитивні, так і негативні особливості стрічки. А втім, автор приходить до висновку, що "Мегалополіс — це, мабуть, найбожевільніша річ, яку я коли-небудь дивився. І я збрехав би, якби сказав, що не насолоджувався кожною його бісовою секундою". Це фільм, котрий збиватиме з пантелику і захоплюватиме одночасно. І тут потрібно розуміти, що він не стільки про розповідь певної історії, скільки про диво дикого бачення Копполи. Це особиста для нього стрічка. Дитина, яку він виношував майже пів століття. Якщо ви вважаєте себе поціновувачем творчості великого маестро — перегляд уже точно не залишить вас байдужим.

До кінця світу

Синопсис

Події розгортаються в Америці на початку Громадянської війни. Волелюбна квіткарка Вів'єн (Вікі Кріпс) перебралася до Сан-Франциско з Канади. Вона не хоче виходити заміж за нудного аристократа. Тесляр Хольгер (Віґґо Мортенсен), який приїхав із Данії, приваблює її набагато більше. Разом вони покидають місто та вирушають углиб країни. У невеличкому будинку десь у Неваді вони мріють про щастя — великий дім і сад біля нього. Коли починається Громадянська війна, Хольгер без роздумів іде добровольцем, залишаючи Вів'єн саму. Стрічка розповідає про складнощі її виживання у місті, де всі підкорюються не законам, а свавільним вибрикам місцевих багатіїв. Другий фільм Мортенсена, вестерн "До кінця світу", зняв актор Віґґо Мортенсен, найбільш відомий роллю Араґорна в кінотрилогії "Володар перснів". Він сам написав сценарій стрічки, продюсував її, а також зіграв одну з провідних чоловічих ролей.

Враження

Що подивитись у кіно. П’ять новинок тижня
Кадр з фільму

Потрібен час, щоб звикнути до того, як оповідається історія головних героїв. Сценарій Мортенсена навмисно збиває з пантелику. Фільм починається з кінця і в процесі розвитку подій є переходи від теперішнього часу до різних частин минулого. Часові "стрибки" не прив'язані до сюжету чи навіть теми. Вони здаються такими ж інтуїтивними, як мазки пензля на картині. Це вестерн. Але тут немає пограбувань диліжансів, дуелей опівдні, тривалих вуличних перестрілок, вибухів динаміту тощо. Насильство в різних видах присутнє, і воно показане реалістично і без жалю. Тут також є довгі епізоди, що розкривають стосунки головних героя й героїні. Вони не лише про кохання, а й про образу, тугу, вдячність і розчарування. Це не типовий вестерн, що заслуговує на увагу.

Озі: Голос лісу

Синопсис

Юна дівчинка-орангутанг Озі народилася в дивовижно красивому тропічному лісі. Щасливе дитинство поряд із турботливими батьками тривало недовго. Будинок, де вони жили, знищили виробники пальмової олії. Озі вирушає у захопливу подорож, щоб захистити свій ліс від вирубування.

Глибокий сенс

Мультфільм "Озі: Голос лісу" спільно продюсували Леонардо ДіКапріо та Майк Медавой. Джерелом натхнення в написанні сюжету слугували мультфільми "Валлі" та "Бембі", після виходу яких зафіксоване зменшення полювання на тварин заради розваги. Передбачається, що ця мультиплікаційна стрічка стане першою у франшизі, що висвітлюватиме проблему збереження довкілля дітям. Відомо, що другий фільм розповідатиме про жителів океану. Кожна наступна частина матиме своїх героїв і ніяк не буде пов’язана сюжетом з іншими мультфільмами.

Враження

Мультик дуже на часі. Тут і чудова сюжетна лінія, і цікаві персонажі, і маса зворушливих моментів. Він також виконує свою головну місію: делікатно розповідає дітям сумну правду про вирубування лісів і корпоративну жадібність. Підійде для перегляду з дітьми 6-14 років.

Беґмен

Синопсис

Родина Патріка Маккі опинилася у пастці нічного кошмару. На них полює зловмисна міфічна істота. Століттями в різних культурах батьки попереджали своїх дітей про легендарного Беґмена, який викрадає невинних дітей і ховає їх у своєму мерзенному, гнилому мішку, щоб їх більше ніколи не бачили. Патрік (Сем Клафлін) ледве уникнув такої зустрічі в дитинстві, що залишило йому шрами на все доросле життя. Мучитель чоловіка повернувся, але тепер він полює на його дружину (Антонія Томас) і сина (Карел Вінсент Роден).

Враження

Гелловін не за горами, а це означає, що настав час полоскотати свої нерви фільмом жахів. Це не перша історія, що розповідає про міфічне створіння, яке викрадає дітей. Були вже і "Бабадук" (2015), і "Крампус" (2014), і "Бугімен" (2023). Стрічка "Баґман" має рейтинг 6.2 з 10 на IMDb — на шедевр не варто розраховувати, та якщо полюбляєте жанр горор, тоді мерщій у кінотеатр.

Шанталь у Магічному королівстві

Синопсис

Шанталь (Єлла Хазе) хоче стати блогеркою. На цьому шляху є дві проблеми – відсутність підписників і брак ідей для контенту. Одного дня Шанталь разом з подругою Зейнеп (Гізем Емре) знаходять старовинне дзеркало. Дівчата хотіли створити про нього допис у соцмережі, але натомість потрапили у задзеркалля.

Подруги знайомляться з героями класичних казок і потрапляють у кумедні ситуації. Знімати контент не виходить через розряджений телефон. Але це не найбільша проблема дівчат. Магічне дзеркало, що є порталом додому — розбилося. Чи знайдуть подруги спосіб повернутися у свій світ?

Враження

Що подивитись у кіно. П’ять новинок тижня
Кадр з фільму

"Шанталь у Магічному королівстві" – це комедійний фантастичний фільм, знятий німецьким режисером і сценаристом Борою Дагтекіном. Героїнями стрічки стали подруги з його комедії "Відпадний препод 3". Місцями здається, що сюжет нового фільму Дагтекіна затягнутий і йому бракує змісту, а втім, тут є над чим посміятися. Фільм не має суворих вікових обмежень, але тут присутні сумнівні висловлювання і меседжі. Наш вердикт: одноразово — може бути.