Зміст:
  1. Казка про калинову сопілку
  2. Одним одна історія
  3. Майстер корабля
  4. Після війни
  5. Моя темна Ванесса

LIGA.Life постійно цікавиться, що читають лідери думок та які книги могли б порадити українцям. Цього тижня своєю добіркою ділиться Яна Брензей, ведуча "Вікна-Новини" та співавторка YouTube-каналу "Палає".

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Казка про калинову сопілку

Автор: Оксана Забужко. 

Жіноча версія історії про Каїна й Авеля. Старша сестра вбиває молодшу. Це ви прочитаєте в анотації, зазначає Яна.

"А от чого немає в анотації, так це згадки про те, що в цьому тексті зло випробує на вас свої чари. Аргументуватиме, переконуватиме, спокушатиме. Додайте до цього ще й гіпнотичний речитативний темп оповіді – тут легко втратити пильність. Тому після прочитання раджу зробити паузу, подихати свіжим повітрям і обдумати все ще раз".

За словами телеведучої, "Казка про калинову сопілку" – справжній український горор. З видіннями, пророцтвами та диявольщиною.

"Але, як і має бути в хорошому горорі, найстрашніші тут – не чорти, а люди. І я зараз не тільки про вбивцю", – підсумовує Яна.

Український горор і життя після війни. П'ятірка книг від телеведучої Яни Брензей
Фото: Сенс

Одним одна історія

Автор: Джуліан Барнз

Зовсім юний хлопець закохується в дорослу жінку. Між ними завʼязуються стосунки, що змінюють життя обох.

"Нестандартна, але цілком передбачувана історія кохання, можете подумати ви, прочитавши першу частину книги. Але друга – наче холодний душ, – ділиться враженнями журналістка. – Цей текст, як і чимало інших у доробку Барнза, підштовхує до переосмислення того, як ми сприймаємо реальність. Чи надійні наші спогади? Чи справді розуміємо близьких? Чи наші життєві константи справді константи?"

У світі постправди, де наше уявлення про світ часто формують бульбашки соцмереж, дуже легко відірватись від реальності. Тож "Одним одна історія" нагадає вам про це, зазначає Яна Брензей.

Український горор і життя після війни. П'ятірка книг від телеведучої Яни Брензей
Yakaboo

Майстер корабля

Автор: Юрій Яновський.

"Текст, який не читаєш – дивишся! З перших слів Яновський натискає на play у вашій фантазії, і перед очима постає старий режисер перед каміном, а за секунду він уже юний у легкій сорочці на набережній Одеси, кричать чайки, пахне морем… Який же фільм це міг би бути!" – описує ведуча й продовжує далі:

"Але його не було. Яновський не став старим майстром. Совєти його знищили морально і зрештою фізично. Довженко – прототип режисера у "Майстрі корабля" – ламав себе сам під тиском партії. Іта Пензо – femme fatal з роману – відсиділа 8 років у таборах".

Але молодий Яновський не знав усього цього, коли писав свого "Майстра корабля". Тому текст такий світлий, пристрасний, авантюрний і молодий.

"Для мене він – нагадування про те, як багато ми мали і як катастрофічно багато у нас забрали. Вибили. Вичавили".

Український горор і життя після війни. П'ятірка книг від телеведучої Яни Брензей
Фото: КСД

Після війни

Автор: Тоні Джадт.

Це фундаментальне дослідження історії Європи після Другої світової війни. Як різні країни долали її наслідки? Як це вплинуло на їх подальший розвиток? Якою насправді була денацифікація Німеччини та чи всіх нацистів покарали? (спойлер – ні).

"Джадту вдалося "оживити" історію, дати їй голос, показати через призму людських доль. Він говорить і про холодну війну, і про те, як країни Східної Європи звільнялися від комунізму, зрештою – про народження Європейського Союзу та виклики, які загрожують його єдності. Не можу сказати, що читається зовсім легко, але якщо хочете краще зрозуміти сучасну Європу, то це база", – зазначає Яна.

Український горор і життя після війни. П'ятірка книг від телеведучої Яни Брензей
Фото: Yakaboo

Моя темна Ванесса

Автор: Кейт Елізабет Рассел

Якщо дорослий чоловік спокушає неповнолітнього хлопця – це скандал. Якщо він робить те саме з неповнолітньою дівчиною, то, погодьтеся, реакція може бути не така однозначна: "А може у них любов?", "а може вона сама винна?".

"Кейт Елізабет Рассел розповідає чесну історію старшокласниці, яку розбестив викладач. Ви не знайдете тут фальшивої романтики, у яку люблять загортати образ німфетки. Натомість побачите самотню дитину, яка потрапила у професійно розставлені тенета. І яку ніхто не схотів звідти витягнути", – описує роман співавторка YouTube-каналу "Палає".

Український горор і життя після війни. П'ятірка книг від телеведучої Яни Брензей
Фото: КСД