Зміст:
  1. Серія 1. "Сім’я"
  2. Серія 2. "У Зоопарку"
  3. Cерія 3. "Білий"
  4. Серія 4. "Київ — Берлін"
  5. Серія 5. "Мами"
  6. Серія 6. "Будинок із Зіркою"

Вже 1 листопада стартує серіал "Перші дні", який зображує історії людей, що залишилися у Києві на початку повномасштабного вторгнення. Прем’єра стрічки відбудеться на Netflix в Україні та ще на 18 європейських територіях: у Польщі, Чехії, Словаччині, Румунії, Угорщині, Молдові, Балтійських та Балканських країнах. Копродюсерами серіалу виступили три європейські телеканали: шведський SVT, норвезький NRK та фінський Yle.

Авторка ідеї та шоуранерка серіалу Анастасія Лодкіна, а також продюсерки Катерина Вишневська й Анна Єлісєєва звернулися до формату антології, щоб розповісти в одному серіалі різні історії українців. Саме тому над кожним із шести епізодів працював окремий режисер.

24 лютого 2022 року стало зрозуміло, що захоплення Києва внаслідок бліцкригу — одна з головних цілей російської агресії.

Тоді кожен другий житель столиці швидко залишив місто в пошуках безпеки. А решта залишилися вдома. Що їх тут тримає? Чому вони не їдуть? Що мотивує людей і далі перебувати в місті, якому загрожує бомбардування, блокада, вуличні бої та окупація? У що вірять ті, хто залишився?

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Серія 1. "Сім’я"

Режисер: Олексій Єсаков.

Сценарій: Анастасія Лодкіна.

Героїня з чоловіком і двома дітьми від різних шлюбів змушена бігти з передмістя, бо в їхній дім влучила ракета. Жінка із сім’єю переїжджає до Києва до свого колишнього — батька її старшої доньки. Заплутана історія (яка стане ще більш заплутаною) про те, що інколи родина — це і пекло, і єдиний порятунок.

За словами режисера Олексія Єсакова, персонажі цієї серії мають реальних прототипів. "Така ситуація справді сталася з моїми знайомими. До повномасштабного вторгнення кожен із них жив своє життя. Але після 24 лютого 2022 року вони опинилися під одним дахом, об’єднавшись в одну велику родину. Бо так було безпечніше й спокійніше.

Роль Ольги, дружини й мами, виконала Катерина Варченко. Тарас Цимбалюк зіграв Сергія — колишнього чоловіка, а Роман Луцький — нинішнього, Пашу. Ролі доньок зіграли Агнія Лодкіна та Кіра Семененко.

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Серія 2. "У Зоопарку"

Режисер і автор сценарію: Артем Литвиненко.

Історія про те, як десять людей рятують понад сотню тварин.

Макс влаштовується на роботу до заміського зоопарку й одразу отримує штраф та попередження через зухвалу поведінку. Він вирішує, що не готовий залишатися в цьому колективі, тож заявляє керівництву про намір допрацювати тиждень і звільнитися. Хлопець намагається виїхати, але це виявляється неможливим.

Історію знімали в Зоопарку "ХII місяців", який реально пережив окупацію в перші дні великої війни. Творча група консультувалася з працівниками, які розповіли, що вони пережили, а також допомогли краще зрозуміти психологію тварин і налагодити контакт із ними.

"Для мене особисто було важливо показати зв’язок тварин і людей у ці страшні часи. Адже багато звірів було врятовано саме завдяки людям, які вирішили допомогти тим, хто сам не може про себе попіклуватися. Це історія про всеосяжну доброту й людяність", — каже Артем Литвиненко.

Головні ролі в епізоді виконали Олександр Рудинський, Лілія Цвєлікова та В’ячеслав Бабенков.

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Cерія 3. "Білий"

Режисер і автор сценарію: Павло Остріков.

Роман Білий живе зі своїм сином у машині, де вони й прокидаються того самого ранку від гучних вибухів. Колись сім’я вже була змушена залишити рідне місто через російське вторгнення, тепер війна прийшла до них удруге. 

"Це історія про страх самотності й втрати близьких. Батько, усвідомлюючи, що не може дати синові нормальне життя, боїться передати опікунство родичці. Адже тоді, здається, буде остаточно розірвано зв’язок між минулим і жорстокою реальністю", — коментує Павло Остріков.

Ярослав Безкоровайний виконав роль Білого, а його сина Сашка зіграв Михайло Корженівський.

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Серія 4. "Київ — Берлін"

Режисер: Валентин Шпаков.

Сценарій: Анастасія Лодкіна, Сергій Лущик.

Німець Клаус приїжджає до Києва на початку повномасштабного вторгнення, щоб вивезти свою подругу Марусю до безпечної Німеччини. Подолавши всі кордони, перепони й блокпости, він нарешті знайшов свою дівчину — готовий її визволяти й рятувати… але в Марусі зовсім немає на це часу. Вона вже розгорнула волонтерський штаб, має купу справ, не замовкає телефон, і геть не залишається часу на Клауса та втечу.

"Головна мета цього епізоду — розповісти західному глядачеві, за що борються наші люди, чому вони не здаються. Адже попри небезпеку і страх, багато українців вирішили залишитися вдома, у своїй країні, обстоювати свої принципи й боротися з ворогом", — Валентин Шпаков.

Головні ролі у "Київ – Берлін" виконали Марія Стопник і німецький актор Фабіан Маннель.

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Серія 5. "Мами"

Режисерка й авторка сценарію: Тала Пристаєцька.

Семирічний Єгор прокидається о 5-й ранку. У його мами Насті легка паніка. Коротко відповідаючи на запитання хлопчика про те, що відбувається, жінка похапцем збирає речі й домашній мінізоопарк: трьох собак і черепаху. Хапаючи сумки й тварин, сім’я вибігає у двір, де бачить, як сусіди так само застрибують у свої машини. Над головами пролітають літаки, чути дитячий плач. Настя намагається якнайшвидше дістатися до дитячої лікарні, де працює справжня — біологічна — мати Єгора.

"На жаль, проблема відсутності правового регулювання одностатевих стосунків загострилася з початком вторгнення. Адже ставки виросли до рівня життя й смерті. Фактично люди люблять один одного, відповідають одне за одного, проте юридично не можуть вважатися родиною, і, відповідно, в кризових ситуаціях це може перетворитися на катастрофу. У серії "Мами" розкрито саме цю проблему",  — говорить Тала Пристаєцька.

Маму Юлю зіграла Антоніна Хижняк, маму Настю — Оксана Жданова, а їхнього сина —  Саша Ладика.

Український серіал із прем’єрою на Netflix у 19 країнах: про що розповідає антологія "Перші дні"

Серія 6. "Будинок із Зіркою"

Режисерка: Катя Царик.

Сценарій: Анастасія Лодкіна.

На сюжет епізоду надихнула історія Андрія Данилка.

Відомий український артист прокидається зранку 24 лютого у своїй квартирі на Хрещатику від безперервних телефонних дзвінків. Узявши слухавку, він дізнається про початок вторгнення й отримує пораду виїжджати за кордон, поки це можливо. Команда вже чекає на нього, щоб разом вирушити в більш безпечне місце на заході країни, проте артист вирішує залишитися вдома сам — без охоронців і помічників.

"Ми розповідаємо про людину, яка до кінця залишається вірною собі. Попри можливість дістатися до безпечного місця, він залишається безпосередньо поблизу урядового кварталу. Адже відчуває, що не може зараз залишити Київ", — Катя Царик.

У головних ролях: В’ячеслав Довженко та Віктор Жданов.

29 жовтня "Перші дні" покажуть на фінському телеканалі Yle TV1, а після цього серіал побачать глядачі на сервісі Netflix в Україні та ще 18 країнах. 

Наступного року "Перші дні" транслюватиме телеканал "1+1".