Зміст:
  1. Як знайти житло
  2. Рафтинг
  3. Що відвідати в Мигії
  4. Що відвідати біля Мигії
  5. Куди поїхати, якщо є вільний день

Український туризм – це не лише про Львів, Одесу та Чернівці. Добре відпочити та отримати нові враження можна і в маленьких селищах. Наприклад, в селі Мигія Миколаївської області.

Рафтинг, піший та велосипедний туризм, ряд пейзажних фотолокацій – це те, за чим декілька років поспіль з'їжджаються туристи з різних куточків країни.

LIGA.Life поспілкувалася з колишнім інструктором з рафтингу Тарасом Желюком та дізналася, скільки коштує житло, що варто відвідати в Мигії та куди поїхати поза селищем.

Як знайти житло

"Бронювати житло варто завчасно. Адже з травневих свят починається активний сезон туризму", – радить Тарас.

У Мигії є три види житла: готелі, бази відпочинку та кемпінги. Ціни за ніч з людини – від 200 грн. Вартість залежить від кількості осіб у номері та додаткових послуг, наприклад, харчування.

Контакти власників житла або адміністрації можна знайти за посиланням.

Рафтинг

Головна туристична принада Мигії – рафтинг річкою Південний Буг. 

"Найкращий період для сплавів – травень-червень, адже рівень води високий і можна отримати максимальне задоволення від рафтингу. Наприкінці літа сплав нагадує спокійну прогулянку річкою на надувному човні".

Середня ціна такого задоволення – 250 грн/людина. Вартість залежить від компанії, яка надає послуги, та маршруту. Рафтинг на коротку дистанцію триває 1-1,5 год, на довгу – 3-3,5 год.

Сплавлятися річкою можна як у великому човні компанією 4-10 людей разом з інструктором, так і самотужки у надувних байдарках.

"Замовляти рафтинг краще до поїздки, тому що попит останні декілька років високий. Якщо ви не встигли замовити, запитайте в готелі чи на базі відпочинку. Більшість із них пропонують цю послугу або знають, до кого звернутися".

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Рафтинг. Фото з особистого архіву експерта

До сплаву варто підготуватися – обрати правильний одяг та взуття.

"Візьміть кросівки, які не шкода намочити, або спеціальне взуття для ходьби галькою. Тому що босоніж буде некомфортно виходити під час зупинок. Деякі програми передбачають можливість стрибків із тарзанки, бодірафтингу (спуск порогом в жилеті та шоломі без рафту) та стрибки зі скелі".

Щодо одягу, головне, щоб він не заважав рухатись. Найкращий вибір – шорти та футболка. Жилет та шолом видає інструктор. Також перед спуском зніміть з себе усі аксесуари: браслети, годинники, сережки, підвіски.

Влітку обов’язково намастіться сонцезахисним кремом, щоб не згоріти.

Телефон можна взяти з собою, але пам’ятайте, що у бурхливій воді ризик загубити його високий.

Відео: Youtube-канал "Тарас Желюк"

Що відвідати в Мигії

Через красиві краєвиди кожне визначне місце в селищі – безкоштовна фотолокація. Тому не залишитеся без світлин. Усі пам’ятки Мигії входять до складу природного комплексу та ландшафтного парку "Гранітно-степового Побужжя". 

Серед них відвідайте:

  • Радонове озеро – головна локація Мигії. З’явилося наприкінці ХХ століття на місці затопленого гранітного кар’єру. Озеро живиться підземними джерелами, збагаченими радоном. Вода в озері прозора і має смарагдовий колір. Серед розваг: плавання, стрибки зі скель у воду, оренда сапів та катамаранів, а також піший та велосипедний туризм скелями навколо озера та вздовж Бугу. Також на скелі над озером розташований оглядовий майданчик з фотолокаціями – металеве серце та крила.

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Радонове озеро. Фото з особистого архіву експерта
  • Компанійська скеля височить над однойменним порогом Південного Бугу. Під нею розташований пісочний пляж та місце для кемпінгу.

  • Затоплений кар’єр. Неподалік Компанійської скелі розташований кар’єр з озером. Це територія райцентру – міста Первомайська. Якщо йти з боку Компанійської скелі, можна натрапити на виступ, звідки відкривається краєвид на бірюзові води озера. Там можна поплавати, на березі влаштувати пікнік та провести час з друзями без натовпу, як на Радоновому озері. Це місце також підійде для ранкової риболовлі.

  • Млин Скаржинського. У період XIX-XX століття вздовж річки Південний Буг активно будували водяні млини. У 1888 році місцевий поміщик Йосиф Скаржинський звів п’ятиповерхову будівлю, яка дещо нагадує фортецю. Вона була одним із потужних виробників борошна. У радянські часи млин став місцевою ГЕС. Цю роль виконує до сьогодні. Поруч з ним є оглядовий майданчик, де можна подивитися на бузькі пороги та дамбу. Навпроти млина – острів Виноградний.

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Дамба та вид на Млин Скаржинського. Фото з особистого архіву експерта
  • Протичанська скеля – місце для скелелазіння та пішого туризму. На вершину (40 м) можуть піднятися усі охочі. З неї відкривається краєвид на річковий поріг "Інтеграл" та інші пам’ятки "Бузького Гарду". Під скелею з правого боку розташоване місце для безкоштовного кемпінгу та вихід в річку до порогу "Інтеграл", а з лівого –  волейбольні та дитячі майданчики, місце для паркування та пляжі. Також уздовж берега здають в оренду альтанки для відпочинку компаніями.

Завершити подорож Мигією можна заходом сонця – на оглядовому майданчику над Радоновим озером, а також зі скелі з пам’ятником Другій світовій війні. Її точна геолокація – за посиланням.

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Захід сонця зі скелі з пам'ятником Другій світовій війні. Фото з особистого архіву експерта

Що відвідати біля Мигії

Неподалік від селища вздовж річки Південний Буг є кілька мальовничих місць, а саме:

  • Село Куріпчине. Якщо ви не знайшли спокійнішого місця для відпочинку в Мигії, варто поїхати в сусіднє селище. Альтанки під оренду, місця для купання та рибалки, прогулянки лісом – все можна знайти в Куріпчиному. Там є скеля Слон, з якої відкривається краєвид на Буг. Селище – кінцева точка довгого маршруту рафтингу.

  • Село Грушівка – одна з точок для пішохідного та велотуризму. За селом є бази відпочинку та пляжі. Оскільки село розкинулося навпроти Мигії, доведеться їхати через Первомайськ, де розташований найближчий міст.

  • Село Іванівка. Головна локація селища – Іванівський міст, звідки відкривається краєвид на Буг та ліси вздовж річки. Рекомендуємо приїхати туди на заході сонця. Біля мосту є спуск до річки з обох сторін. Тут можна заночувати в наметах та влаштувати пікнік. Неподалік селища є невеликий каньйон. Його геолокація – за посиланням.

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Івановський міст. Фото з особистого архіву експерта

Куди поїхати, якщо є вільний день

Для повноцінного відпочинку в Мигії достатньо 3-4 дні. Один із них можна присвятити дальнім маршрутам та дізнатися більше про бузьких козаків, природу Побужжя та ракетні війська.

  • Южноукраїнськ – місто в Миколаївській області, там же – АЕС. У місті є музейний комплекс "Козацької слави та військової техніки", де можна дізнатися більше про історію Бузького козацтва. А ще – скелястий берег. Головні природні пам’ятки – скелі зі скульптурами Покрови Пресвятої Богородиці та Козака на коні.

  • Актовський каньйон – природний комплекс, який простягається від села Актове до Петропавлівки. Входить в комплекс "Гранітно-степове Побужжя". Рекомендуємо починати подорож з кінця села Трикрати. Спочатку побачите Арбузинський каньйон та скелю Пуп Землі, а за селом Актове починається Актовський каньйон. Скелі розділяє річка Мертвовод. До неї можна спуститись, поплавати, а на березі влаштувати пікнік. Головне – взуйте неслизьке взуття, щоб безпечно спуститися вниз каньйону.

  • Музей ракетних військ стратегічного призначення. Окрім бойової техніки та систем космічного зв’язку, на території музею є підземний командний пункт та одна з ракетних шахт, куди можна спуститися усім охочим. Відвідати музей можуть туристи, які повертаються додому трасою Київ-Миколаїв.

Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
Актовський каньйон. Фото з особистого архіву експерта