Зміст:
  1. Про що мова
  2. Хронологія Марвел
  3. Розважальний тест на громадянство України
  4. Міфи про здоровий спосіб життя
  5. Репортаж із маршруту №111
  6. Зросійщення українських імен
  7. Калій йодид
  8. Що з’їсти для підвищення гемоглобіну
  9. Як українка працює далекобійницею в Європі
  10. Чому закрита територія ЖК — це не ОК

У 2023 році трапилося багато різноманітних подій. Редакція LIGA.Life пропонує зануритись у спогади та згадати, чим цікавилися наші читачі впродовж усього року.

Про що мова

У кінці серпня ми запустили нову рубрику з молодим редактором та перекладачем Олександром Стукало, у якій він розповідає різні цікавинки про українську мову. Найбільше серед цього читачів зацікавив текст — П'ять українських слів, які не вимовлять росіяни.

Росіян, які вчать або вчили українську, звісно, кіт наплакав, але є й такі. Що ж їм найскладніше вимовляти? Ось наша топова п’ятірка українських неповторностей.

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Хронологія Марвел

Нескінченно можна дивитися на три речі – як горить вогонь, тече вода і сперечаються щодо правильної хронології перегляду фільмів кіновсесвіту Marvel.

Існує дві думки: передивлятися за "фазами" чи за хронологією подій, про які розповідається у фільмах.

"Фази" – це перелік фільмів Marvel за роками випуску, які найчастіше об’єднуються антагоністами. Наразі розпочалася четверта "фаза", яка запланована на найближчі три роки, саме стільки зараз анонсовано прем'єр фільмів Marvel.

Фото: The Walt Disney Studios
Фото: The Walt Disney Studios

Розважальний тест на громадянство України

Верховна Рада зобов'язала іноземців, що хочуть отримати українське громадянство, складати тести на знання історії України, мови та Конституції. Редакція LIGA.Life запитує: а ви б склали подібний тест просто зараз? Можливо, й ні. Спробуйте пройти розважальний тест на громадянина, питання до якого вигадали ми.

Фото: Unsplash
Фото: Unsplash

Міфи про здоровий спосіб життя

Чому не потрібно пити 1,5 л води й робити 10 000 кроків? А скільки насправді нам потрібно сну? Розвінчуємо разом з експертами найпопулярніші міфи про сон, харчування та фізичну активність.

Фото: Pexels
Фото: Pexels

Репортаж із маршруту №111

На початку грудня в Києві відбулося довгоочікуване — нарешті запустили рух Подільсько-Воскресенським мостом, який будували 30 років. Міст, щоправда, відкрили не для всіх — а тільки для спецтранспорту, екстрених служб та автобуса №111, який сполучає станції метро "Площа українських героїв" та "Лівобережну".

Однак за 30 років міст так і не змогли добудувати до кінця — 1 грудня відкрили лише його "обрізану", або "скорочену" версію. Річ у тім, що зараз міст "з’їжджає" на Русанівські сади — на дачний кооператив із приватними будиночками та вузенькими вуличками. Однак за проєктом автомобільна естакада має виходити на вулицю Бальзака, щоб сполучитись із Троєщиною. "Пускати" міст на Русанівські сади міська влада вирішила ще у 2020 році за принципом "куди встигли добудувати". Однак завершити ці з’їзди вдалося тільки тепер. 

Журналіст LIGA.Life разом із фотокореспонденткою вирішили протестувати маршрут №111 і розвідати, куди ж все-таки веде Подільський міст.

Фото: Валентина Поліщук/LIGA.net
Фото: Валентина Поліщук/LIGA.net

Зросійщення українських імен

Чи задумувалися ви над звучанням та формами власного імені? Наприклад, як ім’я Марія отримало форму Маша, а Віталій – Віталік? І взагалі, чому інколи здається, що вони не притаманні українській мові, попри широке використання?

Якщо коротко: це один із результатів сторічного утиску та заборон української мови царською та радянською владами.

Про історію зросійщення українських імен LIGA.Life поговорила з мовознавицею, вчителькою та популяризаторкою української мови Катериною Тимошенко, а про етикет звертань – з експерткою Юлією Юдіною.

Фото: EPA
Фото: EPA

Калій йодид

Володимир Зеленський після доповіді розвідки та СБУ записав звернення, де повідомив, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

Міністерство охорони здоров'я одразу відреагувало з проханням зберігати спокій. Адже це перше правило безпеки в будь-якій надзвичайній ситуації.

Йодопрофілактика має сенс тоді й лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А її на ЗАЕС немає, стверджували експерти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки та додавали: "При гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому йодопрофілактика не потрібна".

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Що з’їсти для підвищення гемоглобіну

Гемоглобін – це білок в еритроцитах. Його головна функція – переносити кисень до решти тіла. Він також транспортує вуглекислий газ із клітин назад у легені для видиху.

LIGA.Life розпитала лікарку-дієтологиню Людмилу Паламарчук про причини зниження гемоглобіну та методи його підвищення.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Як українка працює далекобійницею в Європі

Середа. У 30-річної далекобійниці Олександри звичайний робочий день – прямує в нову європейську країну, доставляючи вантаж ліків. У такому режимі вона працює вже два роки: два місяці в рейсі, один – удома. На вибір професії її надихнув батько, який після втрати бізнесу працював далекобійником.

"Тато багато розповідав про роботу, казав, що є далекобійниці та навіть подружжя, які працюють разом. Так і зацікавилася. Намалювала романтичну мрію про високу зарплатню, яку не зможу заробити у рідному Бердичеві. Тож, щоб закрити всі свої фінансові потреби, вирішила вивчитися та поїхати в далекобій", — пригадує Олександра.

Нині зізнається: романтика професії зберігається лише перші один-два роки. Далі – такий стиль життя стає складним, а подекуди некомфортним. Про свій побут далекобійниці, гендерні стереотипи та зміну професії Олександра розповіла в інтерв’ю для LIGA.Life.

Олександра. Фото з особистого архіву
Олександра. Фото з особистого архіву

Чому закрита територія ЖК — це не ОК

Вночі 20 травня уламок збитої російської ракети впав на дах одного з будинків ЖК "Комфорт-Таун" у Києві та спричинив пожежу. Проте, зі слів місцевих мешканців, через паркан на території комплексу пожежники затрималися на 5 хвилин (втім, інші мешканці це заперечують).

Перешкоджання екстреному транспорту — лише один із недоліків парканів. Закриті території негативні ще й тим, що блокують зв’язки в місті, ускладнюють природні шляхи містян та створюють умови для сегрегації — розділення мешканців на "одних" та "інших". За даними ЛУН Місто, тільки з 2015-го до 2019 року у Києві звели понад 289 ЖК із закритою територією, а зараз таких у місті будується ще 169.

LIGA.Life розпитала СЕО урбан-бюро Big City Lab Вікторію Тітову, чому закриті території є шкідливими для міста — за підсумками розмови з урбаністкою ми зібрали сім головних проблем парканів, які перетворюють місто на "пекло".

Ілюстрація: Анастасія Іванова/LIGA.net
Ілюстрація: Анастасія Іванова/LIGA.net