Більше не "російські танцівниці": музей Метрополітен перейменував картину Едґара Деґа
Фото: Unsplash

Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку перейменував картину французького художника Едґара Деґа "Російські танцівниці". Робота отримала назву "Танцівниці в українському вбранні". 

Про це написала українська журналістка та історикиня мистецтва Оксана Семеник. 

"Маленька перемога. Нарешті Метрополітен прочитав сто моїх листів, почув нас, і танцівниці Деґа в українському вбранні стали не russian dancers, як це було ще буквально декілька днів тому, а Dancers in Ukrainian Dress", — повідомила вона. 

В описі картини на сайті музею прибрали згадки про російських танцівниць — їх замінили "танцівницями в українському народному вбранні". Інформаційний блок доповнили історичною довідкою про перебування України у складі Російської імперії та зростання інтересу французів до української культури й мистецтва після військово-політичного союзу Росії та Франції у 1894 році. 

Більше не "російські танцівниці": музей Метрополітен перейменував картину Едґара Деґа
Фото: metmuseum.org

Пастель "Танцівниці в українському вбранні" Едґар Деґа створив 1899 року. На картині зображена група дівчат зі стрічками блакитного та жовтого кольору у волоссі.

Тривалий час навколо назви картини точилися суперечки, та в 2022 році низка музеїв перейменували роботу. Зокрема, національна галерея Лондона змінила назву картини французького художника на "Українські танцівниці".