Гарві Вайнштейна засудили ще до 16 років ув'язнення за сексуальні злочини
Фото: Etienne Laurent

У Лос-Анджелесі суд визнав винним колишнього голлівудського продюсера Гарві Вайнштейна за зґвалтування та сексуальні домагання. Його засудили ще до 16 років ув'язнення. Про це пише The New York Times.

Вайнштейн уже відбуває 23-річний термін за аналогічні злочини. Загалом він провів за ґратами три роки. Таким чином 70-річному Вайнштейну залишається відсидіти ще 36 років.

У грудні минулого року присяжні Верховного суду Лос-Анджелеса визнали Вайнштейна винним у новій справі. На суді кінопродюсер заявляв, що не знайомий із жінкою, яка подала проти нього позов, і відкинув звинувачення на свою адресу. Жінка, яку називають Джейн Доу 1, заявила, що її зґвалтували у готелі в лютому 2013 року, коли вона прилетіла до Лос-Анджелеса на фестиваль італійського кіно.

Загалом у рамках цієї справи розглядалися звинувачення з боку чотирьох жінок, зокрема висунутих дружиною губернатора Каліфорнії Дженіфер Сібел Ньюсом, а також актрисою та сценаристкою Лорен Янг.

За цими епізодами присяжні або оголосили Вайнштейна невинним, або визнали неможливість винести вирок за недостатністю доказів.

У четвер лише жінці, ідентифікованій як Джейн Доу 1, дозволили дати показання в суді. Вона сказала, що роками думала, що зробила щось не так, і стала "розбитою, порожньою та самотньою".

Адвокати продюсера доводили, що все відбувалося за взаємною згодою: жінки самі погоджувалися на секс із впливовою у світі кіно людиною.

Дебра Кац, адвокатка, яка представляла інтереси одного з обвинувачів у справі, висловила надію, що засудження пана Вайнштейна спонукає інших жертв сексуальних домагань розказати свої історії.

"Я вважаю, що мужність породжує мужність", — сказала пані Кац після винесення вироку.

Понад 90 жінок звинуватили пана Вайнштейна в сексуальних домаганнях. Кілька жінок оприлюднили свої звинувачення в розслідуванні The New York Times у 2017 році, і їхні голоси дали поштовх руху #MeToo, який викривав сексуальні домагання та насильство з боку впливових людей.

Гарві Вайнштейн — один із засновників кінокомпанії Miramax. Славу принесла робота над фільмами "Кримінальне чтиво", "Англійський пацієнт", "Закоханий Шекспір" та багатьма іншими.