Розпочато цифровізацію музейного фонду України
Фото: Unsplash

12 провідних музеїв вже тестують прототип електронної системи реєстру музейного фонду України (МФУ). Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Наразі до проєкту залучені фахівці різного профілю, представники музеїв: історичних, природничих, археологічних, художніх. Досвід учасників допоможе створити зручну й корисну електронну систему обліку цінностей.

Цифровізація музейного фонду дозволить музеям самостійно вносити до системи дані про музейні предмети, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені. Реєстр також матиме доступ до державних й міжнародних сервісів. Завдяки цьому можна буде легше отримати дозвіл на вивіз культурних цінностей за кордон. Відповідно Україна зможе швидше інтегруватися в мистецьку Європу.

Відкриті дані реєстру будуть також опубліковані на сайті, задля популяризації українського мистецтва та музейних колекцій.

Проєкт реалізується Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні та фінансується Канцелярією прем'єр-міністра Республіки Польща.