Нащадки родини Терещенків створять музей авіабудування
Фото: Вікіпедія

На Житомирщині нащадки родини Терещенків планують створити музей авіабудування. Про це розповіла виданню Укрінформ голова ради Фундації спадщини Терещенків Олена Терещенко.

За її словами, музей хочуть облаштувати у палаці ХІХ ст. у селищі Червоне на Житомирщині, що належав родині Терещенків.

"Палац у Червоному унікальний. Житомирщині з ним неймовірно пощастило, і наше завдання – повернути його у власність держави та створити там музей авіабудування", — зазначила Терещенко.

За її словами, Фундація спадщини Терещенків також розраховує на підтримку зацікавлених меценатів, фахівців у авіабудуванні та грантові кошти.

Зазначається, що власник маєтку Федір Терещенко побудував у Червоному авіамайстерні та аеродром, залучивши до роботи закордонних майстрів і робітників із навколишніх сіл. Терещенко навіть отримав замовлення на виготовлення військового літака, і так із майстерень поступово виріс завод.

Літаки випробовувала у Терещенків одна з перших жінок-льотчиків Любов Голанчикова. Відомо, що Федору допомагали Петро Нестеров та Ігор Сікорський.

Після більшовицької революції родині Терещенків довелося емігрувати за кордон. А у 2000 році палац передали у власність Житомирської епархії УПЦ (МП). Нині справу про повернення до державної власності розглядають у Господарському суді Житомирської області.