У Карпатах планують побудувати ще 2 курорти, окрім Свидовця
Фото: Unsplash

Компанії, які повʼязують з підприємцем Ігорем Коломойським, отримали дозвіл на будівництво ще двох курортів у Карпатах. Про це пише ініціатива Free Svydovets у Facebook.

Наприкінці 2022 року ТОВ "Буковель" звернулося до двох сільрад — Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття) задля можливості розпочати підготовку до будівництва ще двох курортів — Бистриця та Турбат.

Територія цих двох курортів планується на 1400 гектарів, де зможуть розміститися 25 000 осіб одночасно, понад 200 км лижних трас та 28 підйомників.

У 2016 році Закарпатська обласна влада анонсувала намір побудувати великий гірськолижний курорт на хребті Свидовець, ініціатором якого стала компанія з орбіти Ігоря Коломойського, з яким пов’язаний гірськолижний курорт Буковель.

"Тобто Коломойський та його люди не лише не полишили намір побудувати величезний курорт Свидовець. Вони планують забудувати трасами, підйомниками та готелями ще й сусідні зі Свидовцем гори — хребет Братківський та ліси навколо гори Ґропа", — йдеться у дописі.

Будівництво курорту Свидовець планується на 1400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних підйомників, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови, а також прийматиме до 28 000 осіб одночасно.

Усі три заплановані курорти розміщуються поряд і будуть з’єднані з Буковелем. У підсумку з'явиться один великий курорт, розрахований на понад 65 000 осіб одночасно, адже згадані вище сільради дозволили будівництво.

Карта запланованих курортів
Карта запланованих курортів. Фото: Free Svydovets

"Для порівняння: це як побудувати посеред Карпат ціле місто розміром понад половину Ужгорода", — повідомляє Free Svydovets.

Чому це екологічна катастрофа?

Адже через будівництво гірськолижних курортів знищать та пошкодять як мінімум 3000 гектарів диких карпатських лісів, лук та річок. За словами активістів, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть заповідними територіями, місцеперебуванням численних червонокнижних рослин та тварин, унікальними гірськими озерами Свидовця.

Активісти Free Svydovets підрахували, що на обслуговування трьох курортів буде йти 15 000 кубометрів води щоденно. Для цих потреб використовуватимуть карпатські річки, зокрема Чорну Тису.