В листопаді в небі буде видно зливу з метеорів. І Місяць сприятиме видовищу

У листопаді в небі можна буде побачити рясний дощ із метеорів – Леоніди.

Про це повідомляє Space.com.

Пік дощу Леонід в 2020 році припаде на 16-17 листопада.

Як пише видання, цього разу космічні об’єкти буде видно значно краще, оскільки півмісяць буде світити лише на 5%. 

За словами експерта з метеоритів НАСА Білла Кука, без місячного світла спостерігачі можуть побачити близько 10-15 метеорів на годину під час піку.

А пік очікується в найбільш темні години перед світанком вівторка, 17 листопада.

Метеори буде видно неозброєним оком, тому вам не знадобиться спеціальне обладнання, щоб їх побачити.

Головне – забратися подалі від міського освітлення і мати теплий одяг, бо провести на дворі, можливо, доведеться не одну годину.

Космічна злива з Леонід відбувається, коли орбіта Землі перетинає орбіту комети Темпел-Туттл. Видання пояснює, що комета пробирається навколо Сонця кожні 33,3 роки, залишаючи за собою слід пилового щебеню. Коли орбіта Землі перетинає цей слід уламків, перетягування або опір повітря в атмосфері Землі призводить до того, що крихти комети нагріваються і перетворюються в палаючі кулі вогню, які називаються метеорами.

Вони, як правило, мають крихітний розмір, тому повністю згорають, перш ніж досягти земної поверхні.

Метеори, які пережили всю подорож до Землі, називаються метеоритами. Але Леоніди, швидше за все, не доставлять жодного космічного об’єкта на поверхню нашої планети.

Метеорний потік Леонід отримав свою назву від сузір'я Лева, звідки, схоже, беруть початок його метеори. Але ви можете подивитися практично в будь-якому напрямку, щоб насолодитися шоу, сказав Кук. 

Як повідомляється на сайті НАСА, у 1966 році глядачі пережили вражаючий шторм Леонід: тисячі метеорів на хвилину падали через атмосферу Землі протягом 15 хвилин. 

Остання метеорна буря Леонід сталася в 2002 році.