Партнерський проєкт Партнерський проєкт
Партнерський проєкт
Зміст:
  1. Відновити безпечне навчання
  2. Прихисток для кількох закладів
  3. Повернути дітям радість спілкування
  4. "Захаращувати вже точно ніхто не буде"

Напад Росії змусив тисячі українських дітей покинути рідну країну, друзів та близьких і звикати до нових умов навчання в чужих країнах. Маленькі громадяни, батьки яких  вирішили  залишатися в Україні, крім щоденного стресу від війни – обстрілів, вибухів, блекаутів, – змушені також миритися із позбавленням права у належному доступі до освіти: частина українських навчальних закладів не має належних укриттів, тож навчатись можна тільки дистанційно. Діти позбавлені соціуму, спілкування з однолітками, "живих" бесід із педагогами – звичайних атрибутів дитинства та розвитку. 

Завдяки Фонду Східна Європа за лічені місяці вдалося облаштувати відповідно до вимог ДСНС укриття у 28 українських закладах – це дало змогу повернути в українські школи, дитячі садочки та інші навчальні заклади тисячі маленьких громадян, які вже незабаром творитимуть наше майбутнє.

Відновити безпечне навчання

У 2022 році дитячий садочок у Чернігові майже не чув у своїх стінах голосів маленьких вихованців – після нападу Росії постраждалий від обстрілів заклад у воєнний рік не приймав діток взагалі. Натомість заклад зберіг життя десятків містян, коли росіяни намагалися захопити місто: "Частину приміщень ми з колегами переробили самотужки під укриття ще у лютому 2022 року, – розповідає Наталія Муцька, завідувачка дитсадка. – Поки наше місто було в облозі – 61 день ми перебували саме в цьому укритті".

Як Фонд Східна Європа оновив десятки укриттів та повернув у безпечні школи тисячі дітей

Та коли ЗСУ вдалося героїчно вибити ворога з півночі України, а Чернігівщина поступово поверталася до звичного, наскільки це можливо, життя, постало питання: як відновити навчальний процес у закладі. Укриття не відповідало усім вимогам ДСНС, необхідним для перебування в закладі маленьких вихованців.

"Це було звичайнісіньке складське приміщення, куди ми складали майно садочка", – пояснює Наталія Петрівна.

Заклад став учасником програми "Безпечна школа" Фонду Східна Європа, що передбачає оснащення укриття відповідно до всіх вимог безпеки. Загалом за півтора місяця, як розпочався ремонт, – приміщення не впізнати: замінені освітлення та вентиляція, облаштовано додатковий вихід з приміщення, санвузол, з’явилися ліжечка, щоб діти могли відпочити, ігрові кімнати, та все приладдя, необхідне для дозвілля. Тепер укриття садочка – не просто місце, щоб перечекати повітряну тривогу, а повноцінний навчальний простір у підвальному приміщенні, розрахований на 240 діток, пояснює Наталія Муцька.

Як Фонд Східна Європа оновив десятки укриттів та повернув у безпечні школи тисячі дітей

Вже 1 лютого 2023 року маленькі вихованці змогли оцінити новий простір – у закладі відновили офлайн-навчання. Зараз садок регулярно відвідують 145 діток, розповідає завідувачка закладу: "Хочемо, щоб і їм було спокійно, і батьки знали, що їхні діти на 100% захищені".

Прихисток для кількох закладів

Одним із перших навчальних закладів, що взяли участь у програмі "Безпечна школа", стала київська гімназія на Оболоні.  У закладі навчаються 506 дітей. Те укриття, яким тут користувалися після початку російського вторгнення, вміщувало лише трохи більш ніж половину. Тож школярам доводилося вчитися дистанційно. 

Після участі в програмі приміщення колишнього тиру стало суттєво більшим та значно зручнішим, розповідає директор закладу Євген Поляков. В укритті встановили вентиляцію та захищені електричні мережі, провели Wi-Fi, зробили туалетні кімнати, додатковий вихід, комфортно облаштували місця для навчання та дозвілля. На свіжовибілених стінах з'явилися кольорові лінії та кіноекран – тепер під час тривог тут можна влаштовувати справжні кіносеанси, розповідає Євген Ігорьович.

Як Фонд Східна Європа оновив десятки укриттів та повернув у безпечні школи тисячі дітей

19 грудня 2022 року школярі вперше очно вийшли на навчання в оновлений заклад. "Раділи, як діти, що можуть нарешті поспілкуватися з однолітками, так і батьки, бо школа тепер значно безпечніше місце", – розповідає директор. 

"Також тепер до нас приходять ховатися від небезпек дітки із сусіднього дитячого садка, у якого немає укриття", – пояснює він. Щоразу під час тривог в укритті гімназії перебувають 300-320 діток, каже директор.

Повернути дітям радість спілкування

"У перші дні повномасштабного вторгнення ми з колегами вичистили підвали, внесли туди найнеобхідніше – лавки, воду, забезпечили підвід технічної води, адже розуміли, що найближчі до нашого закладу укриття доволі далеко, і мешканці району прийдуть саме до нас", – розповідає Марина Пилипак, директорка хмельницького закладу позашкільної освіти. Ще з 2014 року тут регулярно влаштовували волонтерський штаб, плели маскувальні сітки для ЗСУ.

До повномасштабного вторгнення заклад відвідували 2500 дітей. Війна зробила навчання у ньому неможливим – укриття закладу не відповідало усім вимогам ДСНС.

Педагоги змогли забезпечити косметичні покращення укриття власним коштом, але створити там належні санвузли, витяжку відповідно до всіх вимог було неможливо через брак коштів, пояснює очільниця закладу Марина Миколаївна.

Як Фонд Східна Європа оновив десятки укриттів та повернув у безпечні школи тисячі дітей

"Вже влітку я весь час думала над тим, як забезпечити справді безпечні укриття для дітей, щоб повноцінно зайти в навчальний процес із вересня, адже навчити діток плавати, танцювати, малювати чи вишивати – дистанційно неможливо", – розповідає Марина Миколаївна.

"Ми втрачаємо дітей. Бути у соціумі та спілкуватися з однолітками для них – життєва необхідність. Потрібно було створити для цього безпечні умови", – пояснює завідувачка хмельницького закладу. Щоб зробити його комфортним для перебування, заклад узяв участь у програмі "Безпечна школа". 

"Ми єдиний позашкільний заклад, який взяв участь у цій програмі – до того ж з найбільшим приміщенням. Фонд фактично зробив із цього приміщення навчальні класи. У жовтні там почали ремонт, а вже 3 лютого разом із вихованцями "зустрічали" там першу тривогу", – згадує Марина Миколаївна.

"Захаращувати вже точно ніхто не буде"

В оновленому укритті хмельницького закладу вже стоїть генератор на випадок відключення світла. Є стаціонарний санвузол, медичний кабінет, ігрова кімната та добре оснащений простір для проведення усіх занять. 

На запитання: чи думали вже у закладі, що буде із приміщенням після закінчення бойових дій, директорка закладу каже, що приміщення укриття можна використовувати як навчальні класи – і власне так вони   роблять: 

"Навіть без повітряних тривог ми вже зараз їх використовуємо, адже інших приміщень бракує. Зазвичай після 15:00 до нас приходять багато діток, оскільки їм не вистачає спілкування. Також ми вже проводили в приміщенні укриття тренінги та майстер-класи".

Як Фонд Східна Європа оновив десятки укриттів та повернув у безпечні школи тисячі дітей

Також плани на "після війни" мають у чернігівському садочку: "Там три відокремлені одна від одної кімнати – ми точно знайдемо, чим займатися у цьому приміщенні. Захаращувати його вже точно ніхто не буде", – каже завідувачка Наталія Петрівна. Вона розраховує, що коли бойові дії завершаться, там можна буде проводити гурткову роботу. 

У школі на столичній Оболоні також не мають наміру повертати в оновлене приміщення тир, коли війна закінчиться: "Зробимо там зону відпочинку для дітей, закупимо м'які меблі, запустимо буфет, щоб на перервах та у вільний час діти мали де перевести дух", – міркує директор Євген Поляков.

Згідно з даними Міністерства освіти і науки України, на сьогодні укриття мають 69% закладів освіти. Відтак тисячі українських дітей не можуть навчатися офлайн або у змішаному форматі, спілкуватися з однолітками та соціалізуватися. 

"Ми облаштували 28 укриттів, завдяки цьому 23 000 дітей змогли повернутися до навчання, а 2500 освітян – до повноцінної роботи. Але, на жаль, потреби українських шкіл ще занадто великі. Саме тому Фонд продовжує пошук фінансування для програми "Безпечна школа", і ми будемо вдячні за будь-яку підтримку", – резюмує Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа.

Програма "Безпечна школа" ініційована Фондом Східна Європа з метою підтримки освітньої системи в Україні з оснащення базових укриттів основним обладнанням для забезпечення комфортних і належних умов для дітей, працівників школи та інших членів громади. 

Програма реалізується у співпраці з ДСНС, МОН та МВС. Підтримку надали партнери Фонду – Eurasia Foundation та Terre des Hommes, а також компанії EPAM Україна, Sy Syms Foundation та Baker Tilly International. У програмі взяли участь 28 шкіл по всій Україні, три з яких стали модельними для інших закладів освіти та органів влади.