Зміст:
  1. Сонце, захист, окуляри
  2. Перевірка очних крапель
  3. Плавання з контактними лінзами

Сонце, легкий літній вітерець, купання у басейні чи водоймі — усе це звучить як план гарного відпочинку. Але не варто надто розслаблятися, адже літо може бути найнебезпечнішою порою для ваших очей. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

LIGA.Life переповідає найцікавіше зі статті американського видання HuffPost про найбільші фактори ризику для очей та помилки, які люди роблять влітку. 

Сонце, захист, окуляри

Пошкодження очей через сонячне випромінювання — одна з найбільших літніх загроз. Низький рівень або взагалі відсутній сонцезахист в окулярах може призвести до розвитку катаракти, захворювань сітківки чи навіть раку очей. Саме тому офтальмологи радять вибирати сонцезахисні окуляри зі 100% захистом від ультрафіолетового випромінювання (про повний захист може свідчити позначка UV 400).

"Цікаво, що вартість сонцезахисних окулярів не корелює з ефективністю. Ви можете мати дешеві сонцезахисні окуляри з належним захистом від ультрафіолету. Ви просто повинні переконатися, що це зазначено на етикетці", — зазначила лікарка-офтальмологиня із Клівленда Ніколь Баїч. 

Вона додала, що поширеною помилкою є зосередження на модних, а не сонцезахисних окулярах. Адже деякі дизайнерські моделі можуть мати менший сонцезахист усупереч високій ціні. 

Інший важливий аспект, пов’язаний із вибором окулярів — колір лінзи. Оптометрист із Нью-Джерсі Роберт Мессінгер зазначає, що лінзи яскравих кольорів стануть не найкращим вибором для тих, хто хоче захистити свої очі: 

"Яскравіші кольори — погані. Вони не забезпечують належного захисту і пропускають надто багато світла". 

Проблема полягає в тім, що під будь-яким захистом зіниці розширюються. Але коли покриття недостатнє, то поєднання розширених зіниць із більшою кількістю світла створює ризик пошкодження очей. Тож Мессінгер рекомендує використовувати окуляри з барвистими лінзами в вечірні години або в приміщенні. 

Винятком можуть бути лінзи сіро-зеленого відтінку G-15 (на зразок тих, що використовують у деяких класичних моделях окулярів Ray-Ban). Такі лінзи блокують більшість блакитного світла та мають 100% захист від ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання. 

Перевірка очних крапель

Алергія, випадкове потрапляння сонцезахисного крему, піску чи пилу можуть викликати почервоніння, свербіж або сухість очей. У такому разі лікар може призначити очні краплі. Та не поспішайте використовувати ті, що у вас вже давно лежать в аптечці. 

Оптометрист Роберт Мессінгер зауважує, що наприкінці 2023 року низка фармкомпаній відкликала партії своїх крапель для очей через потенційний ризик розвитку бактеріальних інфекцій. До забруднення продуктів, за даними Управління продовольства і медикаментів США (FDA), призвели неналежні санітарні умови на виробничих потужностях. 

Крім того, необхідно переконатися, що ви не використовуєте протерміновані краплі для очей або флакон, який контактував із поверхнею ока під час інфекції. Деякі продукти (наприклад, краплі без консервантів) мають вищий ризик зараження після використання, тож, можливо, їх доведеться викинути через 24 години після відкриття — цю інформацію слід перевірити на етикетці. У будь-якому разі, зауважують спеціалісти, перед використанням крапель для очей проконсультуйтеся з лікарем. 

Плавання з контактними лінзами

Якщо ви плаваєте в басейні чи водоймі, обов’язково зніміть контактні лінзи, зазначають Ніколь Баїч та Роберт Мессінгер. 

"Вони, як губки, все поглинають. У басейні є хлор — ви ж не хочете, аби він залишався на ваших очах цілий день? А в водоймах бувають комахи. Ваше тіло має механізм, щоб змивати бруд та очищатися, але контактні лінзи утримують все на очах значно довше", — стверджує Мессінгер. 

Використання контактних лінз під час плавання у басейні чи водоймі може призвести до розвитку бактеріальних інфекцій. Як виняток, за словами Ніколь Баїч, — можна використовувати одноденні лінзи, які потрібно викидати одразу після плавання.