24 серпня у прокат вийде фільм про українські міста та їхніх героїчних мешканців — відео
Кадр з фільму 'Міста та їхні герої'

В український прокат 24 серпня виходить документальний фільм "Міста та їхні герої" – кіноальманах із шести короткометражних стрічок, присвячених українським містам та їхнім героїчним мешканцям. Режисерами стрічок виступили Ольга Гібелінда та Андрій Литвиненко.

Фільми знімали в шести різних містах, постраждалих від російського вторгнення — Баштанці, Охтирці, Іванкові, Харкові, Чернігові та Миколаєві. У кожному місті героями стали їхні жителі, яких війна змусила відмовитись від основного заняття і перетворила на волонтерів та військових.

Так, героєм фільму про Миколаїв став підприємець-пивовар Дмитро Волощенко — один із найвідоміших волонтерів у місті. Про творчий бойовий дух Харкова розповідає акторка Театру ляльок Олена Озерова — з початком повномасштабного вторгнення вона переїхала у приміщення театру, який перетворився на гуманітарний центр.

Міський голова Баштанки Олександр Береговий у стрічці розповідає про те, як мешканці невеликого містечка у свій період часу змінили хід бойових подій всієї війни на південному напрямку. Ще один герой фільму — Геннадій Попенко, який до 2022 року був ведучим та актором, а переживши з сім’єю окупацію Іванкова, став бійцем тероборони та активним учасником життя громади.

Героєм із Чернігова став приватний охоронець Артем Ракітін, який під час облоги вивіз із міста понад 26 000 мешканців. А історія маленької Охтирки ілюструється розповідями Павла Ігнатченка — звукорежисера, котрий перетворив свою студію на цех з виробництва військових аптечок.

"У цьому фільмі ми показуємо простих українців різних спеціальностей і професій. Їхні заняття та ролі для всіх зрозумілі та звичні. І ці люди знайшли в собі щось таке, що дозволило їм в дуже страшних обставинах та критичних моментах залишитись людьми й робити важливі речі для того, щоб протистояти навалі ворога", — говорить ініціатор проєкту "Міста та їхні герої" Денис Блощинський.

З 24 серпня документальний фільм "Міста та їхні герої" можна буде побачити у кінотеатрах мережі "Планета Кіно". Восени стрічку покажуть у Німеччині та Франції.