37% вчителів вже залучали школярів до використання штучного інтелекту
Фото: Unsplash

Мала академія наук України та Projector Institute провели всеукраїнське дослідження про перспективи штучного інтелекту (ШІ) у шкільній освіті. До опитувань долучилися освітяни й учні з усіх регіонів, окрім окупованих Росією територій.

Загалом 76% опитаних учителів хоча б раз користувалися ШІ, й половина з них мала позитивний досвід взаємодії. Кожен другий вчитель вважає, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

Освітяни зазначають, що використовують сервіси ШІ у своїй діяльності задля підготовки до занять, створення тестів для домашнього завдання, під час проведення уроків, а також для перевірки знань учнів і навіть у позакласній роботі.

Фото: МАН
Фото: МАН

37% вчителів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують зробити це в майбутньому. Натомість у блоці анкети про бажання радити технологію іншим, 39% опитаних не планують напряму радити учням використовувати штучний інтелект у навчанні.

Фото: МАН
Фото: МАН

Найпопулярнішим сервісом штучного інтелекту, з яким добре знайомі обидві аудиторії, очікувано став ChatGPT. Рівень знання серед учнів дещо вищий, ніж серед вчителів (76% проти 68% відповідно).

На другому місці за рівнем популярності серед опитаних є інструмент ШІ від проєкту "На Урок". Про цей сервіс знають 49% опитаних вчителів, рівень знання серед учнів – 35%. І вчителі, і учні значно менше обізнані про такі відомі міжнародні сервіси, як Grammarly, Bard Google, Midjourney, Notion AI та Stable Diffusion.

Фото: МАН
Фото: МАН
Фото: МАН
Фото: МАН

Щодо школярів, які взяли участь в опитуванні, то вони показали вищий рівень обізнаності про ШІ та його використання в освітньому процесі, ніж учителі. 91% опитаних школярів знають про ШІ-сервіси, а 85% — хоча б раз їх використовували; третина з них робить це мінімум щотижня. 6 із 10 учнів вже використовували сервіси ШІ для підготовки домашнього завдання. Також близько 40% зазначають, що використовували такі сервіси в роботі на уроках (зокрема, для виконання самостійних робіт).

Фото: МАН
Фото: МАН

В окремих анкетах діти анонімно зізнавалися, що користуються інструментами ШІ для списування здебільшого для підготовки завдань з гуманітарних дисциплін. У порівнянні з іншими, ця мета використання ШІ серед учнів посідає останнє місце за популярністю.

Крім цього, деякі діти пояснюють, що штучний інтелект допомагає генерувати текстові заголовки або ідеї, якими вони надалі користуються для власної творчої роботи. Також ШІ допомагає школярам з конспектуванням та уточненням даних, які було упущено на уроці, що, на думку дітей, значно економить їхній час. Окрім навчальної діяльності, діти зазначали, що використовують ШІ для систематизації інформації, саморозвитку, пошуку ідей тощо.

Фото: МАН
Фото: МАН

В опитуванні, яке тривало протягом вересня-жовтня 2023 року, взяли участь понад 3000 українців. Серед них 1747 учителів та 1443 школярі (учні 8-11 класів). Анкети учасники заповнювали онлайн. Форми з опитувальниками поширювалися через базу розсилки Малої академії наук України та партнерських освітніх організацій, а також на сторінках організаторів дослідження і Міністерства освіти та науки України у соцмережах.