97% українців переконані в перемозі України, а 82% підтримують вступ країни до НАТО
Фото: Unsplash

Згідно з опитуванням Міжнародного республіканського інституту (IRI), українці висловили рекордну підтримку щодо вступу країни до НАТО — 82%, а 97% переконані в перемозі України.

Підтримка членства в НАТО стабільно зростає. 82% українців підтримали б вступ до НАТО, якби референдум відбувся сьогодні. Зараз вона на 10% більша, порівнюючи з опитуванням у червні 2022 року і на 23% відносно з даними за квітень 2022 року. 

Зокрема, аналітики стверджували, що, відповідаючи на запитання про діяльність президента Зеленського, 91% українців схвалюють його роботу. 97% респондентів вірять, що вони виграють війну проти Росії, а 74% вірять, що Україна збереже всі території в межах своїх міжнародно визнаних кордонів, визначених у 1991 році.

"Путін не тільки не зміг подолати рішучість українців, він посилив українську підтримку перемоги у війні без будь-яких територіальних поступок", — сказав Стівен Нікс, старший директор IRI з Євразії.

Згідно з опитуванням, 54% українців думають, що рішення про реконструкцію мають ухвалювати громадяни постраждалих міст і селищ, тоді як 37% — за те, щоб ці рішення ухвалювали органи місцевої влади. 

Зокрема, українці вважають, що за будь-яку повоєнну відбудову має заплатити Росія. 89% сказали, що захоплені Росією активи або платежі мають фінансувати пошкоджену інфраструктуру.

Опитування проводилося серед 2000 українців методом комп’ютерних телефонних інтерв’ю. Опитування проводила соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Центру опитувальних досліджень Міжнародного  республіканського інституту  по всій території України, крім окупованих територій, з 1 до 5 лютого 2023.