"Абстракція в дикому вигляді" – The New York Times про українську оперу Chornobyldorf
Фото: Valeria Landar

Американське видання The New York Times назвало українську оперу композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка Chornobyldorf абстракцією в дикому та сюрреалістичному вигляді.

Прем’єра опери відбулась у Нью-Йорку на PROTOTYPE Festival. Глядачі вже відвідали 4 вистави в театрі LA MAMA та ще 4 заплановано в період з 11 січня до 21 січня. Оперу вже встигли оцінити театральні критики.

"Chornobyldorf – абстракція в дикому та сюрреалістичному вигляді. Опера рішуче прибула з України як своєрідне ностальгічне нагадування про гучні, безладні, сповнені наготи, часто серйозні самі до себе шоу, які колись вже відбувались у Нью-Йорку", — зазначив музичний критик Закарі Вулф у матеріалі для The New York Times.

За сюжетом, нащадки людства, що вижили після серії катастроф, опиняються в постсуспільстві. Це світ після смерті капіталізму, опери та філософії. Мандруючи поміж руїнами атомних станцій, закинутих церков, театрів та галерей, вони намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

Фото: Valeria Landar
Фото: Valeria Landar

"Chornobyldorf повинен бути побачений, щоб його відчути. Людей запрошують, ні — вимагають заглибитися в досвід, схожий на опійне марення двогодинної грецької трагедії", — пише музичний критик Гарі Рольник.

Зокрема, твір увійшов до шістки найкращих опер і музично-театральних вистав за версією всесвітньої мережі Music Theatre Now. Британська газета The Times назвала її "сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному".

Фото: Steve Pisano
Фото: Steve Pisano

Видання Observer у своїй рецензії наголосило на загальній атмосфері апокаліпсиса, яке викликає дійство на сцені. "Дві години блискучого оголеного божевілля, що розриває барабанні перетинки без антракту — перенесе вас до приреченого кінця людства. Найдикіша і найголіша опера, яку я коли-небудь бачила", — написала журналістка Енні Левін.

Після повернення з американських гастролей композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко працюватимуть над новою оперою GAIA-24. Її прем’єра відбудеться 10 травня у Києві. А 16 травня опера відкриє провідний європейський фестиваль O.Festival.

Фото: Jorg Baumann
Фото: Jorg Baumann