Дивіться трейлер до фільму про український ресторан Veselka у Нью-Йорку
Фото: Stefano Giovannini

Документальний фільм про український ресторан Veselka у Нью-Йорку, який активно допомагає Україні після повномасштабного вторгнення РФ, озвучить американський актор Девід Духовни ("Секретні матеріали"), повідомляє Deadline.

Духовни, предки якого з Бердичева на Житомирщині, народився і виріс поруч із рестораном Veselka на Мангеттені, в Маленькій Україні. Стрічка вийде в прокат 23 лютого, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У фільмі режисера Майкла Фіоре досліджується походження закладу, стосунки власників — батька та сина Тома та Джейсона Бірчардів, а також спроби ресторану підтримати Україну в складний період. За словами режисера, це стрічка про те, як сімʼї та спільноти обʼєднуються завдяки їжі та культурі.

Фіоре вперше дізнався про Veselka у 1990-х, коли навчався в Школі мистецтв Тіш при Нью-Йоркському університеті, яка знаходиться біля ресторану.

"Протягом 70 років Veselka була другою їдальнею для студентів Нью-Йоркського університету, зокрема і для мене. Це було живе та гостинне серце громади Маленької України та за її межами. Сьогодні роль Veselka, а також Тома і Джейсона Бірчардів важливіша, ніж будь-коли", — розповів режисер.

Саундтрек до фільму написав композитор Раян Шор. У музичній команді проєкту є також саксофоніст і володар "Ґреммі" Девід Сенборн.

Фото: Fiore Media Group
Фото: Fiore Media Group

Девід Духовни — американський кіноактор, найбільш відомий як виконавець ролі агента Фокса Малдера ("Секретні матеріали") та Генка Муді ("Секс і Каліфорнія"). Він володар "Золотого глобуса" та номінант на премію "Еммі". "Я вдячний за можливість позичити свій голос для місця та частини міста, які є великою частиною мого дитинства, історії та спадщини", — зазначив Духовни.

Ресторан Veselka у Нью-Йорку заснували 1954 року двоє українських біженців Володимир та Ольга Дармохвали. Це досі сімейний ресторан, яким наразі керує їхній онук — Джейсон Бірчард. У ресторані готують борщ, вареники й інші українські страви. Veselka відкрила ще два заклади в Нью-Йорку: у Вільямсбурзі й у форматі кіоску на вокзалі Grand Central.