Американська вища освіта в Києві – який напрям обрати

На правах реклами

Раніше, аби здобути освіту міжнародного зразка, потрібно було відправляти вчорашніх школярів у далекий закордон. Але так було до появи просто в центрі Києва American University Kyiv (АЮК). Це перший вищий заклад в Україні, який повністю працює за навчальними програмами і стандартами американського Arizona State University та дозволяє випускникам отримати подвійний диплом.

Американська вища освіта в Києві – який напрям обрати

Говоримо з економістом та ректором American University Kyiv Романа Шереметою про якісну американську освіту в Україні, що дає свободу та гарантує успішне майбутнє її здобувачам.

Коли батьки майбутніх випускників чують про американську освіту, то перше, що спадає на думку, це фізично навчання в США. Це означає, відпустити дитину в далеку країну та покрити купу супутніх витрат. Але не у випадку American University Kyiv. Як це вдалося? 

Від перших днів створення АЮК його засновники та партнери втілювали важливу місію: відкрити українцям доступ до якісної фундаментальної освіти американського зразка без необхідності їхати за кордон.

АЮК наслідує успішну модель нашого партнерського університету – Arizona State University, що входить у топ найбільш інноваційних вишів США. Диплом саме цього університету отримують наші випускники, якщо після закінчення навчання у нас продовжать онлайн- або оффлайн-навчання в Аризоні.

- Що дає випускнику цей диплом?

Це свідчення високої якості освіти, яке не потрібно додатково доказувати. Адже американські університети посідають найвищі щаблі у різноманітних світових рейтингах освіти. Тому такий диплом відразу багато скаже про кандидата на ту чи іншу посаду, адже відповідає міжнародним стандартам якості і є свідчення навчання за провідними методиками.

- Які бакалаврські програми для тих, хто щойно закінчив школу, Ви б виділили в АЮК?

Минулого року ми відкрили три такі програми для бакалаврів: Business Administration, Software Engineering та Global Management. Цього року ми стартуємо дві нові, на яких хочу більш детально зупинитися: Data Science та Marketing Science. Це галузі, де потреба у спеціалістах тільки зростає. Висхідний тренд у запиті на Data Science фахівців пов’язаний з тим, що у багатьох секторах економіки, таких як фінанси, ритейл, маркетинг, рішення у своїй більшості приймаються на основі аналізу даних, розрахунків, а не інтуїтивно або на основі досвіду, як це було раніше. Наприклад, у 2021, найбільше в Україні рекрутингове агентство Data Science найняло понад 150 спеціалістів в Україні. Щодо Marketing Science, то попит на фахівців у цій галузі буде лише зростати, допоки існують ринкові відносини. Студенти цієї програми отримають комплексні знання та навички з поведінки споживачів, дослідження ринку, комунікацій та технік диджитал-маркетингу, а також розуміння бізнес-стратегій та підприємництва.

У наш час чимало молодих людей не до кінця розуміють, навіщо їм освіта. Як би Ви переконали їх, що професійна освіта важлива?

Знання у світі оновлюються з такою швидкістю, якої ніколи не було в історії людства. Тому важливо вміти навчатися. Саме це, крім фундаментальних знань, опановують в американській системі освіти. АЮК – це освіта, яка дає свободу в широкому сенсі. Свободу вибирати своє майбутнє, кар’єру, роботодавця, власний бізнес.

Ми виховуємо майбутніх професійних лідерів країни, які розумітимуть міжнародні принципи у веденні бізнесу, в урядовому управлінні, міжкультурні взаємодії. Цьому не навчитися самотужки.

Як університет, який працює за американськими зразками, у всіх своїх програмах, чи це бізнес чи ІТ, ми робимо великий фокус на soft skills, тобто на вмінні презентувати свої ідеї, доносити їх до міжкультурних аудиторій, вести переговори, вирішувати конфлікти та інше.

Американська вища освіта в Києві – який напрям обрати

А щодо магістерської освіти?

Ми бачимо, що на магістерські програми є великий попит. Наприклад, на Global Technology & Development, що дає знання для побудови кар’єри у сфері технологій та економічного розвитку. Або на Technology Leadership & AI, що навчає управлінню і лідерству у сфері штучного інтелекту та технологій даних на найвищому рівні. На магістратуру вступають люди, які потребують свіжих знань, щоб відкрити новий бізнес. Або фахівці, які засиділися на одній посаді та хочуть рухатися вгору в своїй кар’єрі. Магістерські програми – це якраз можливість остаточно сформуватися як висококласний профі.

Крім того, це напряму відображається на рівні заробітних плат. В США існує статистика, яка показує, що у профі з магістерською освітою завжди будуть вищі посади і фінансові винагороди. 

Хто навчає студентів?

Наші викладачі – це люди з великим досвідом, які працювали в престижних навчальних закладах світу. Окрім теоретичної бази, вони дуже добре знаються на практиці та дослідженнях, розуміють, чим живуть сучасні компанії та самі керували бізнесом.

Наприклад, Стівен Марк Кахан, мільярдер-стартапер, який продав кілька цікавих бізнесів у Силіконовій долині. Або Марк Войджер, який працював заступником керівника НАТО в Європі і сьогодні коментує глобальну політику та воєнні дії у провідних медіа світу й України.

Усі курси в АЮК викладаються винятково англійською – у такий спосіб студенти на 100% занурюються в англомовне середовище.