Археологи виявили на Івано-Франківщині оборонний вал і посуд XII-IX ст. до нашої ери
Фото: Діана Коржук / Суспільне Івано-Франківськ

Під час розкопок у селі Крилос на Івано-Франківщині археологи заповідника "Давній Галич" виявили оборонний вал XII-IX ст. до нашої ери та частину керамічного посуду того часу. Про це повідомило "Суспільне Івано-Франківськ".

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Фортифікаційну споруду та посуд, яким понад 3000 років, науковці виявили випадково. За словами завідувача відділу археології заповідника Тараса Ткачука, спершу планувалося дослідити оборонні споруди княжої доби. Але коли почалися розкопки, науковці зрозуміли, що натрапили на вал раннього залізного віку. 

Оборонний вал 12-9 ст. до нашої ери
Оборонний вал XII-IX ст. до нашої ери у Крилосі. Фото: Діана Коржук / Суспільне Івано-Франківськ

"Ми намагалися знайти кліті Давньої Русі. А знайшли в траншеї залишки валу, який належав голіградській культурі", — зазначив він.

Довідка
Голіградська культура — одна з гальштатських культур ранньої залізної доби, поширена в регіоні Східних Карпат і Подунав’ї наприкінці III – у першій половині І тисячоліття до нашої ери.

За словами Тараса Ткачука, виявлений оборонний вал збудували із глини, річкового каменю та невеликої кількості деревини. Науковці припускають, що він оточував поселення, адже на території Крилоса існувало досить велике городище. 

Ймовірно, у XII-IX ст. до нашої ери там жили фракійці, які займалися землеробством, скотарством і видобуванням солі. Оборонний вал мав захищати місцевих мешканців від набігів сусідніх поселень. 

Урамки кераміки 12-9 ст до нашої ери у Крилосі
Уламки кераміки XII-IX ст. у Крилосі. Фото: Діана Коржук / Суспільне Івано-Франківськ

Деякі частини валу мають червоний відтінок, що свідчить про пожежу. Сліди перебування у вогні має і річкове каміння. 

"Тут була пожежа якоїсь історичної події, про яку ми можемо тільки здогадуватися", — додав завідувач відділення археології заповідника "Давній Галич". 

А досипка жовтої глини, за його словами, вказує на те, що вал використовували за часів Давньої Русі. Зокрема, на місці Крилоса була столиця Галицько-Волинського князівства. 

Оборонний вал 12-9 ст. до нашої ери в Крилосі
Ділянки оборонного валу XII-IX ст. до нашої ери з червоним відтінком після пожежі. Фото: Діана Коржук / Суспільне Івано-Франківськ