Археологи виявили, що саме римляни могли завезти клопів до Великої Британії
Фото: Active Museum

Археологи, які досліджували місце римського гарнізону Віндоланда у графстві Нортумберленді виявили, що постільних клопів до Великої Британії могли завезти римляни, пише The Guardian.

Гігієна в Стародавньому Римі передбачала знамениті громадські римські лазні, вбиральні, мийні засоби. Вважається, що римляни мали високі стандарти чистоти, попри використання спільних туалетних губок. Водночас прихід римлян зі своїми знаннями щодо гігієни до Британії позитивно плинув на жителів. Однак не все було так ідеально, кажуть фахівці.

Відкриття зробила 24-річна Кеті Вайз Джексон, студентка Дублінського університетського коледжу (UCD), яка працювала над розкопками у межах свого магістерського дослідження з арахноентомології, вивчення комах на археологічних пам’ятках.

Зосередившись на одному з найнижчих шарів Віндоланди, який датується приблизно 100 роком нашої ери, вона знайшла частини тіла двох комах — археологи вважають, що це залишки звичайних клопів. За допомогою голчастого ротового апарату вони проколюють шкіру людини, щоб висмоктати кров.

"Їх дуже рідко можна знайти у будь-якому стародавньому контексті", – сказав доктор Ендрю Берлі, який очолював археологічну групу.

Cimex lectularius або постільні клопи згадуються у давньогрецьких писаннях ще у 400 році до нашої ери. Аристофан, давньогрецький драматург, писав про клопів у кількох своїх п’єсах. Пліній, давньоримський філософ, вважав, що укуси цих комах можуть лікувати укуси змій і вушні інфекції.

"Я можу дізнатися про торгівлю, зберігання продуктів, гігієну, утилізацію відходів лише за тим, яких комах знаходжу в ґрунті й скільки їх. Наприклад, зараз ми також знаходимо безліч жуків-зерноводів і жуків-гнойовиків", — зазначила Кеті Вайз Джексон. Аналізуючи це, вчені дізнаються більше про побут давніх людей.

За словами Джексон, значна частина комах, яких вона знаходить, є тими, кого називають синантропними. Тобто вони живуть у безпосередній близькості від людини.

Археологи припускають, що римляни могли завезти клопів до Британії в соломʼяних матрацах. Вони перевозили велику кількість одяг, соломи, зерна, коли облаштовували свої табори. Тож це ідеальна можливість для одного або кількох клопів доїхати до Великої Британії "автостопом".

Це не перші клопи, яких знайшли у давньоримських таборах. Раніше їхні залишки виявили в місті Олчестер, зведеному за часів Римської Британії. Однак комахи з Віндоланди вважаються найстарішими на території Британії.