Представлено концепцію реконструкції публічного простору біля "Рейтарська Circle"
Авторський колектив візуалізації: Synectic A, ISO, Бюро ініціативної архітектури GA

Архітектурне бюро GA разом зі співавтором проєкту Влодко Зотовим представили концепцію реконструкції публічного простору біля "Рейтарська Circle". Про це автори проєкту розказали в інтерв’ю виданню Хмарочос.

Концепція передбачає створення зручного простору для всіх. Тож автори проєкту пропонують поділити простір на пішохідну, транзитну та приватну зони та створити відпочинковий простір навколо "шайби".

За словами Влодко Зотова, під час планування за мету поставили віднайти баланс між інтересами всіх користувачів простору та зменшити кількість потенційних конфліктних ситуацій.

Архітектори взялися за вирішення одразу трьох проблем: озеленення території, паркування для машин та поганий стан сміттєвих баків.

Авторський колектив візуалізації: Synectic A, ISO, Бюро ініціативної архітектури
Авторський колектив візуалізації: Synectic A, ISO, Бюро ініціативної архітектури

Для озеленення території планується створення "живої стіни" навколо поліклініки на Рейтарській, для цього висадять виноград, який будуть кріпити на металеві конструкції. На подвір’ї висадять дерева та квіти.

Щоб розв'язати проблему з хаотичним паркуванням, на подвірʼї встановлять металеві парканчики, які захищатимуть зелені насадження. А на вʼїзді поруч з "Рейтарська Circle" планують встановити автоматичні стовпчики. Для машин передбачили проїзд шириною три з половиною метри, а для служб доставлення – два метри.

Розв'язали й проблему зі сміттям. Автори проєкту замість звичайних сміттєвих баків створять деревʼяні контейнери з розсувними дверима, а зверху висадять зелень. На подвір'ї планують поставити сортувальну станцію для пластику, паперу, металу та інших відходів.

Автори проєкту зазначають, що це лише концепція проєкту, адже до кінця війни є інші пріоритети. Проте якщо проєкт реалізовуватимуть, наступним етапом буде створення робочих креслень.