Австралійський художник розшукує тіло мертвого британця для інсталяції
Фото: theaustralian.com.au

Австралійський художник Натан Мейнард розмістив оголошення у газеті "The Age", в якому йдеться про пошук британського тіла "для жертвоприношення за минулі гріхи", скоєні під час колонізації, пише BBC.

Фото: ARTnews
Фото: ARTnews

Натан Мейнард каже, що хоче, аби його робота спонукала до роздумів про один із найтемніших епізодів колоніальної епохи. Робота перформера стане частиною мистецького фестивалю в Гобарті (Австралія) у листопаді 2023 року та матиме назву "Акт реліквії".

Мейнард, перформер та драматург з аборигенів Тасманії, каже, що ідея інсталяції прийшла йому в голову, коли він став свідком "сигналів чесноти" в соціальних мережах, де "кожен хоче, щоб його сприймали як хорошу людину", коли йдеться про проблеми корінного населення.

Поки невідомо, яку форму матиме його інсталяція. Проєкт розгортатиметься в кілька етапів, починаючи зі співбесіди та процесу відбору потенційних донорів.

Він обіцяє, що до тіла ставитимуться з "максимальною повагою", попри те, що ця робота покликана спокутувати злочини, скоєні під час захоплення корінних народів. А також крадіжки, каліцтва і демонстрацію тіл корінних народів європейськими музеями та установами, починаючи з ранніх колоніальних часів і продовжуючи десятиліттями після цього.

Серед них Вільям Ланн, тасманійський лідер аборигенів, відомий як "Король Біллі", його тіло розчленували та використали для наукових досліджень після його смерті в 1869 році.

Партнерку Ланна — Труганіні, доньку вождя корінних народів, яка прожила надзвичайне життя, пов'язане з виживанням у жорстоку колоніальну епоху, спіткала схожа доля.

"Вона благала уряд не чинити з нею цього. І що вони зробили? Вони чекали два роки після її смерті, ексгумували її тіло та виставляли його в музеї до 1940-х років", — розповідає Мейнард.

Рештки Труганіні були повернуті корінним жителям у 1976 році, але зразки шкіри й волосся були передані лише у 2002 році, разом із рештками інших невпізнаних корінних жителів.

За даними Австралійського інституту досліджень аборигенів Торресової протоки (AIATSIS), за останні 30 років до Австралії повернули рештки понад 1650 аборигенів та мешканців островів Торресової протоки. Але австралійський уряд заявляє, що йому відомо про те, що близько 1500 тіл все ще зберігаються в установах, що займаються збором решток, і в приватних власників у понад 20 країнах світу.

Минулого року рештки 108 людей, які померли понад 40 000 років тому, були перепоховані після того, як їх викопали без дозволу в 1960-х і 70-х роках.