На антарктичній станції “Академік Вернадський” створили  артінсталяцію — фото
Фото: Balbek Bureau

Balbek Bureau розробили артінсталяцію "Дім. Спогади" для української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Інсталяцію створили на основі переосмисленого старого паливного бака, який на станції вже не експлуатують за призначенням. Дизайн натхненний типовим українським будинком, який має асоціюватися з теплом, затишком і канікулами в бабусі, йдеться в описі до проєкту.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Це будинок — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами. Відтворили його за допомогою тонкого деталізованого каркаса навколо бака. За задумом інсталяція має нагадувати ескіз олівцем: ніби хтось пригадує свій дім і робить замальовку по памʼяті.

На стінах "Дім. Спогади" розмістили мініекспозицію — борди із символічними предметами: гілка смереки, фрагмент вишиванки та зразок визнаної ЮНЕСКО косівської мальованої кераміки.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Сам "дім" є живим спогадом про найрідніше для українців. А для гостей станції слугує натхненням запланувати візит до самої України, додають у Balbek Bureau. Інсталяцію розробили в такий спосіб, щоб вона була безпечною для місцевої фауни, а також достатньо міцною, аби пінгвіни не змогли розібрати деталі на гнізда.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Виробництво розпочали ще в грудні 2021-го, а матеріали для монтажу доставили на острів Галіндез на початку 2022 року. Однак, через повномасштабне вторгнення РФ проєкт відклали. Його вдалося завершити в січні 2023-го.

Проєкт розробили спільно з "Сільпо" і дослідно-конструкторським бюро "Майстерня Чудес" на запит Національного антарктичного наукового центру.