На антарктичній станції “Академік Вернадський” створили  артінсталяцію — фото
Фото: Balbek Bureau

Balbek Bureau розробили артінсталяцію "Дім. Спогади" для української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Інсталяцію створили на основі переосмисленого старого паливного бака, який на станції вже не експлуатують за призначенням. Дизайн натхненний типовим українським будинком, який має асоціюватися з теплом, затишком і канікулами в бабусі, йдеться в описі до проєкту.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Це будинок — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами. Відтворили його за допомогою тонкого деталізованого каркаса навколо бака. За задумом інсталяція має нагадувати ескіз олівцем: ніби хтось пригадує свій дім і робить замальовку по памʼяті.

На стінах "Дім. Спогади" розмістили мініекспозицію — борди із символічними предметами: гілка смереки, фрагмент вишиванки та зразок визнаної ЮНЕСКО косівської мальованої кераміки.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Сам "дім" є живим спогадом про найрідніше для українців. А для гостей станції слугує натхненням запланувати візит до самої України, додають у Balbek Bureau. Інсталяцію розробили в такий спосіб, щоб вона була безпечною для місцевої фауни, а також достатньо міцною, аби пінгвіни не змогли розібрати деталі на гнізда.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Виробництво розпочали ще в грудні 2021-го, а матеріали для монтажу доставили на острів Галіндез на початку 2022 року. Однак, через повномасштабне вторгнення РФ проєкт відклали. Його вдалося завершити в січні 2023-го.

Проєкт розробили спільно з "Сільпо" і дослідно-конструкторським бюро "Майстерня Чудес" на запит Національного антарктичного наукового центру.