Björk випустила анімаційний кліп на трек "Victimhood" – відео
Кадр з кліпу

Ісландська співачка Björk випустила кліп на сингл "Victimhood" з альбому "Fossora", реліз якого відбувся у вересні 2022 року, пише Pitchfork.

Прем'єра анімаційного кліпу відбулася 1 вересня під час концерту співачки у Лісабоні у межах туру Cornucopia. Над екранізацією працювали П'єр-Ален Жіро та художниця Габріела Фрідріксдоттір.

Трек побудований в атмосферному та абстрактному стилі, з неструктурованими мелодіями, які вплітаються з дерев’яним духовим інструментом. Музичне відео містить намальовані текстури та містичних персонажів, які плавають навколо блакитного хмарного світу.

За словами співачки, пісня присвячена речам, "про які вона часто думає".

"У мене є якась ілюзія, що я оптимістка. Але треба бути правдивими. Оптимісту складніше спіймати за хвіст емоцію жалю до себе. Іноді це стає роллю жінок у важких ситуаціях — взяти на себе катарсис та емоційну роботу, а якщо в ситуації є якісь темні сили, ми перетворюємо це на хорошу енергію для інших членів сім’ї, завдяки чому їм не потрібно про це дбати. Це також дивний вид жертви, коли ви робите щось, про що вас ніхто не просив... Я дуже люблю ці зображення. Персонажі в них такі чарівні та мають для мене глибоке значення", — пояснила співачка.

Платівка "Fossora", випущена восени минулого року, стала першою в дискографії Björk за останні п'ять років. Крім великого синглу, в альбом увійшло ще 12 композицій. У записі взяли участь бруклінський музикант Serpentwithfeet, індонезійські панки Gabber Modus Operandi, а також діти співачки — син Сіндрі та дочка Ісадоура.

Назва альбому — слово, яке придумала сама Björk: жіночий рід від латинського слова fossore, що означає "землекоп".