Бобі призупинили титул "найстарішого пса у світі" через сумніви щодо його віку
Фото: Guinness World Records

Найстарішого у світі пса Бобі, який помер у жовтні 2023 року у віці 31 року, тимчасово позбавили цього титулу. Оскільки є сумніви в тому, що собака дійсно був настільки дорослим, пише The Guardian.

Бобі народився 11 травня 1992 року, у лютому 2023 року Книга рекордів Гіннеса визнала його найстарішим собакою за всю історію. Пес побив попередній рекорд, який тримався з 1939 року. Попередній найстаріший пес Блуї був австралійською вівчаркою і прожив 29 років і 5 місяців.

Порода Бобі — чистокровний рафейро ду алентежу, яка має середню тривалість життя від 12 до 14 років. Дату його народження підтвердили база даних домашніх тварин португальського уряду та Національна спілка ветеринарів, повідомляли у лютому укладачі Книги рекордів Гіннеса.

Проте згодом з'явилися ретельні вивчення та підозри щодо рекордного віку Бобі, який дорівнює понад 200 людським рокам.

Деякі спостерігачі зазначили, що на фотографіях собаки в 1999 році колір лап відрізнявся від тих, що належали псові, який помер у жовтні 2023 року.

Зокрема, ветеринари додали, що вік собаки був зареєстрований у національній базі даних домашніх тварин, але такі записи зазвичай базуються на самоатестації власників. Генетичне дослідження підтвердило його старість, але точного віку не дало.

Денні Чемберс, ветеринар і член ради Королівського коледжу ветеринарних хірургів, сказав: "Жоден із моїх колег-ветеринарів не вірить, що Бобі насправді був 31 рік".

Розслідування журналу Wired встановило, що хоча португальська державна база даних реєстрації котів і собак містила запис про Бобі, який, за словами його власника, народився в 1992 році, у ній не було даних, які "можуть підтвердити чи спростувати це твердження". Представник урядової бази даних повідомив журналу, що з Книги рекордів Гіннеса не зверталися, щоб перевірити інформацію.

У вівторок представник Книги рекордів Гіннеса підтвердив, що Бобі позбавили титулу до результатів розслідування.

Бобі прожив все своє життя з родиною Коста в селі Конкейрос, поблизу західного узбережжя Португалії. Його власник Леонель Коста сказав у своїй заяві, що "еліта в ветеринарному світі... намагається вселити людям думку, що історія життя Бобі не відповідає дійсності".

Коста вважає, що негативна реакція виникла через те, що він пояснював довголіття Бобі дієтою, подібною до людської, а не кормом для домашніх тварин. За його словами, це суперечить рекомендаціям багатьох ветеринарів.

"Все було б по-іншому, якби ми сказали, що він їв корм для тварин протягом трьох десятиліть", — сказав Коста, додавши, що всі вимоги Книги рекордів Гіннеса для підтвердження віку Бобі були виконані.