Понад місяць свиняча нирка успішно працює в людському тілі
Фото: Associated Press

Свиняча нирка, яку пересадили людині з мертвим мозком в Інституті трансплантації органів Нью-Йоркського університету, функціонує вже 32 дні, повідомляє Associated Press.

Операція була проведена групою хірургів у Нью-Йорку 14 липня, і зараз дослідники відстежують роботу нирок другий місяць. Це найдовший період, коли генномодифікована свиняча нирка функціонувала в організмі людини.

"Чи справді цей орган буде працювати, як людський? Поки що це виглядає так", — сказав доктор Роберт Монтгомері, директор Інституту трансплантації Нью-Йоркського університету в Лангоні.

Померлий пацієнт, Моріс "Мо" Міллер з північної частини штату Нью-Йорк, раптово помер у віці 57 років від раніше недіагностованого раку мозку, що виключає звичайне донорство органів. Експериментальна операція була проведена за згодою сім'ї чоловіка.

Зазначається, коли хірурги замінили нирки чоловіка на одну нирку генетично модифікованої свині, вона відразу почала виробляти сечу.

Дослідження Нью-Йоркського університету є одним із кількох, спрямованих на прискорення початку клінічних випробувань на живих людях.

Спроби трансплантації від тварини людині або ксенотрансплантації десятиліттями зазнавали невдачі, оскільки імунна система людини атакувала чужорідну тканину. Зараз дослідники використовують генетично модифікованих свиней, щоб їхні органи краще відповідали людському тілу.

Також у середу дослідники з Університету Алабами в Бірмінгемі (UAB) повідомили, що пара генетично модифікованих нирок свині нормально працювала в іншому донорському тілі.

Монтгомері висловив надію, що успіх цього дослідження може означати, що "більше нікому не доведеться помирати в очікуванні органу". Понад 103 000 людей у ​​США наразі потребують трансплантації органів, 88 000 з яких чекають на нирки. Тисячі людей помирають щороку в очікуванні.