Ботанічні сади з водоймами можуть ефективніше знизити спеку в містах, ніж парки: дослідження
Фото: King of Hearts on Wikimedia Commons

Глобальний центр вивчення чистого повітря опублікував дослідження, згідно з яким ботанічні сади є одним із найкращих способів охолодження міст і пом'якшення спеки. Про це повідомляє DeZeen.

У своєму дослідженні Глобальний центр досліджень чистого повітря при Університеті Суррея проаналізував, як різні приклади блакитної інфраструктури (водні об'єкти) та зеленої інфраструктури (зелені насадження) можуть пом'якшити міську спеку.

Виявилося, що ботанічні сади можуть знизити температуру повітря в місті в середньому на п'ять градусів за Цельсієм. Водно-болотні угіддя та зелені насадження також сприяють високому охолодженню міста, якщо порівнювати з трав'яними парками.

Засновник центру чистого повітря Прашант Кумар пояснив, що різноманітність насаджень, густий покрив рослин і водні об’єкти, які розміщують у ботанічних садах, сприяють ефективному охолодженню повітря.

"Ботанічні сади мають різноманітний набір природних елементів, включно з різноманітною рослинністю, такою як дерева, чагарники і трава, а також водними об'єктами, такими як ставки, озерця, струмки і водоспади. Таке поєднання створює унікальні механізми охолодження, які зазвичай не зустрічаються в парках, і, відповідно, ботанічні сади демонструють більший середній охолоджувальний ефект проти них, – говорить Кумар.

За його словами, зелені насадження можуть пом'якшити вплив міських температур і створити комфортніше середовище для людей.

Засновник центру чистого повітря підкреслив, що рішення для охолодження треба вибирати відповідно до конкретних місцевих умов, щоб досягти найефективнішого результату.

"У помірному кліматі водно-болотні угіддя і парки є найефективнішими завдяки їхнім властивостям випаровування і затінення. В той час як у сухому кліматі маленькі парки і водно-болотні угіддя відіграють вирішальну роль в охолодженні. А тропічний клімат виграє від садів на дахах завдяки їхньому мікромасштабному впливу в щільно забудованих районах", – додає експерт.

Дослідники з Глобального центру вивчення повітря зазначають, що різноманітні зелені насадження необхідні для пом'якшення спеки. Вони пропонують замінити парки з газонами на міські ліси і висаджувати більшу кількість дерев для стримування спеки.