Через глобальне потепління в Антарктиді буде важче знайти метеорити — вчені
Фото: Unsplash

Дослідники визначили, що через танення льодовиків в Антарктиді щоразу важче буде знайти метеорити, адже вони заглиблюватимуться під верхній шар льоду. Про це повідомляє CNN.

Учені встановили, що небесне каміння занурюється у глибші шари Антарктиди навіть за температури, нижчої за 0°C. Сонце нагріває материк, який, завдяки своєму кольору, легко поглинає сонячне випромінювання. Це призводить до танення навколишнього льоду.

Дослідники зазначають, що за теперішніх кліматичних тенденцій від 28% до 30% метеоритів Антарктиди у майбутньому можуть стати недоступними. Найгірший сценарій збільшення викидів вуглекислого газу спричинить втрату до 50% небесного каміння.

За словами Маттіаса ван Гіннекена, наукового співробітника Центру астрофізики та планетарних наук Університету Кента у Великій Британії, занурення метеоритів углиб материка зробить ще складнішим матеріально-технічний аспект пошуку небесних тіл.

"У міру того як клімат нагрівається, небесні камені дедалі швидше занурюються під лід. З часом це зробить багато метеоритів недоступними для вчених", — каже Марія Вальдес, наукова співробітниця Музею природної історії Філда та Чиказького університету. Вона додала, "якщо ми перестанемо знаходити метеорити, ми втратимо дорогоцінні капсули часу, які зберігають підказки до історії нашої Сонячної системи".

Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Nature Climate Change, у міру нагрівання Землі близько 5000 метеоритів можуть зникати з поверхні льодових покривів щороку. На сьогодні в Антарктиді виявлено понад 48 000 метеоритів, це близько 60% зразків, знайдених у всьому світі.

Наразі Антарктида є найпопулярнішим місцем для пошуку метеоритів: їхня кількість на материку особливо велика. Щороку в регіоні знаходять близько 1000 космічних каменів.

"Протягом значних проміжків часу (десятків або сотень тисяч років) там можуть накопичуватися феноменальні концентрації метеоритів: у деяких місцях чи не по одному на квадратний метр.

Крижана пустеля Антарктида є ідеальним місцем для пошуку метеоритів: кожен камінь, який ви там знайдете, вірогідно, впав із неба", – каже Вальдес.