Що нижчий рівень тестостерону у чоловіків, то більший ризик ранньої смерті: дослідження
Фото: Unsplash

Вчені з Університету Західної Австралії провели дослідження та виявили, що чоловіки з низьким рівнем тестостерону мають вищий ризик ранньої смерті. Найбільш поширеними причинами смертності виявилися хвороби серця, з якими й пов’язують еректильну дисфункцію. Про це пише Science Alert.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Для цього вчені об'єднали результати 11 високоякісних досліджень (відомих як метааналіз), що вивчали вплив рівня тестостерону на тривалість життя.

У цих дослідженнях за чоловіками спостерігали понад п'ять років і виявили, що учасники з найнижчим рівнем тестостерону мали більший ризик померти.

Смерть у цьому дослідженні наставала з будь-якої причини, але глибший аналіз показує, що це здебільшого пов'язано з хворобами серця — провідною причиною смерті чоловіків у всьому світі.

За словами вчених, процес, який лежить в основі серцевих захворювань, може також призводити до еректильної дисфункції.

Еректильна дисфункція часто виникає набагато раніше, ніж симптоми серцевих захворювань, і може слугувати раннім попереджувальним сигналом про наявні або майбутні проблеми з серцем.

Тому вчені запевняють, що тестостерон має великий вплив на еректильну функцію, що знову ж таки пов'язує рівень цього гормону з серцевими захворюваннями.

За інформацією дослідників, рівень тестостерону зазвичай знижується з віком приблизно щороку на 1%, починаючи з 30-річного віку. Це також називають чоловічою менопаузою, або андропаузою.

"Тестостерон знижується через хворобу, тому він може бути маркером основного захворювання, яке призводить до підвищення ризику смерті. Особливо це стосується захворювань, які мають тривалий запальний процес, до яких належить ожиріння", – зазначають дослідники.

Щоб запобігти захворюванням, які пов’язані з низьким рівнем гормону, чоловікам слід намагатися уникати факторів, що знижують його рівень.

Вчені рекомендують дотримуватися здорового способу життя, займатися спортом, правильно харчуватися та не набирати зайву вагу. За потреби варто звертатися до спеціалістів.