Справу про зґвалтування дівчини на Закарпатті повернули на повторний розгляд: деталі
Фото: Закарпатський апеляційний суд

Апеляційний суд Закарпатської області оголосив рішення у справі про зґвалтування неповнолітньої дівчини. Ця справа набула суспільного резонансу навесні цього року через несправедливий вирок ґвалтівникам.

Про це повідомляють Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем", які представляють інтереси потерпілої дівчинки, та Офіс генпрокурора.

Ухвалою Закарпатського апеляційного суду вирок першої інстанції скасовано, а справу направлено на новий судовий розгляд.

В апеляції прокурори наполягали на тому, що вирок треба скасувати, адже покарання "мʼяке". Також прокурори вимагали задовольнити в повному обсязі позов про відшкодування потерпілій моральної шкоди — це 450 000 гривень.

Слухання відбувались протягом останніх двох тижнів, і сьогодні, 11 серпня, був проголошений короткий текст рішення. Повний текст з обґрунтуванням суд виголосить 16 серпня, тоді можна буде детально проаналізувати, на яких саме підставах справу повернули.

"Чи це рішення на користь потерпілої? Ми розуміємо, що розгляд справи затягнеться ще на якийсь період, потерпіла не отримає в найкоротший строк справедливого відшкодування, є ризик повторного її допиту в суді першої інстанції", — каже одна з представниць потерпілої дівчинки, адвокатка "ЮрФем: підтримки" Марта Змисла.

За її словами, вони будуть робити все можливе, аби уникнути повторного допиту її в суді, аби сам судовий розгляд пройшов із мінімальною участю потерпілої, а ухвалене рішення відповідало її інтересам.

16 березня 2023 року Воловецький районний суд Закарпатської області ухвалив вирок щодо трьох підлітків у справі про зґвалтування 14-річної дівчини. Хлопцям призначили по 5 років позбавлення волі, але звільнили від покарання, призначивши випробувальний термін на два роки. Також суд частково задовольнив позов потерпілої на суму 450 000 гривень і стягнув на її користь 180 000 гривень.

  • Як раніше повідомлялося, у селі Верхні Ворота на Закарпатті троє неповнолітніх зґвалтували свою також неповнолітню знайому, знімаючи це на відео. На суді всі троє визнали свою провину.
  • 16 березня 2023 року суддя Воловецького районного суду Закарпатської області присудила винним по п'ять років позбавлення волі, проте звільнила всіх трьох від покарання, призначивши випробувальний термін на два роки. Як зазначив офіс омбудсмена, вирок було винесено за статтею ККУ про сексуальне насильство "без проникнення", а не за статтею про зґвалтування.
  • В офісі генпрокурора 27 березня заявили, що прокуратура готує оскарження вироку.