Директорку музею Голодомору зацькували через зовнішність – вона буде подавати до суду
Фото: Радіо Свобода

Виконувачка обов’язків генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду, кандидатка історичних наук Леся Гасиджак готує позов до суду через образу честі та гідності. Про це вона заявила в ефірі Радіо Свобода.

За її словами, вона готує разом із правниками офіційну заяву.

"Готую офіційну заяву. Позов буде обов’язково. Це питання не в мені. Я спокійно до цього хейту поставилася. Це дуже смішна історія і сумна, з іншого боку. Я принципово буду подавати до суду, бо розумію, що такі історії трапляються щодня. Хейту піддається дуже багато жінок в Україні. І не лише через зовнішність. А просто через те, що вони є жінками на керівних посадах. Я вважаю, що це має бути повчальний кейс. Щоб він ніколи більше не повторився", — заявила очільниця музею.

Напередодні деякі користувачі в соцмережах почали цькувати Гасиджак через зовнішність. Зокрема, юрист Клим Братківський написав у своєму фейсбуку, що Леся Гасиджак не може очолювати музей Голодомору, бо нібито має невідповідну зовнішність.

Скриншот зі сторінки у Facebook Клима Братківського
Скриншот зі сторінки у Facebook Клима Братківського

Деякі коментатори підтримали таку думку. Однак більшість користувачів засудили позицію юриста та висловилися про неприпустимість такого ставлення.

Зокрема, у коментарях Братківський написав, що це не йому має бути соромно за слова, "а їй — що вона з таким виглядом представляє музей Голодомору, фактично презентує пам'ять про померлих від голоду і має такий вигляд".

Скриншот зі сторінки у Facebook Клима Братківського
Скриншот зі сторінки у Facebook Клима Братківського

Цькування Лесі Гасиджак через її зовнішність засудив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що це неприпустиме явище в українському суспільстві.

"Професійні якості та здібності мають бути єдиними критеріями для оцінювання її здатності до керівництва й виконання обов'язків на посаді. Ніхто не має права ставитися до когось із презирством чи недовірою через такі поверхневі риси, як зовнішність".

Леся Гасиджак стала виконувачкою обов’язків голови музею Голодомору в липні 2022 року.