До Державного реєстру пам'яток вноситимуть об'єкти, які знищили або окупували російські війська
Фото: Unsplash

До оновленого Державного реєстру пам'яток внесуть знищені й окуповані об‘єкти культурної спадщини. Реєстр пам’яток з 10 квітня вже працює в тестовому режимі. Про це заявила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк на конференції "Відбудова України".

За її словами, таким чином фіксуватимуть шкоду, яку завдала армія РФ. Окрім того, попри неможливість перевірити стан пам'яток, внесуть й об'єкти культурної спадщини, що розташовані на тимчасово окупованих територіях. Серед них – об‘єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, пам‘ятки національного й місцевого значення, історико-культурні території та щойно виявлені об‘єкти культурної спадщини.

У реєстрі також створили "кабінети", де можна переглянути дані про охоронні зони.

За словами депутатки, перший етап запуску вже готовий — утім, переглянути можна буде лише ті об'єкти, які уже верифікували. Водночас частина інформації буде доступною лише органам влади.

Окрім того, поки у реєстрі можна буде побачити лише номер наказу, за яким пам'ятку внесли до об‘єктів культурної спадщини, оскільки доступ до такої кількості інформації може призвести до збою в системі. Пізніше доступ розширять.

Нагадаємо, 16 квітня Міністерство культури України презентувало систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини "Державний реєстр нерухомих пам’яток України". До реєстру вносять дані про пам'ятки архітектури, історії й археології, які держава офіційно бере під охорону.

"Зараз до реєстру внесли уже понад 100 000 пам'яток, але поки не верифікували їх. Загалом має бути майже 150 000 об’єктів. Але через брак людей наповнення реєстру може тривати 5-10 років, оскільки один працівник може внести дані в середньому про одну пам'ятку на день", – повідомляє Олена Шуляк.