До України завезли французький сир зі стафілококом
Фото: Unsplash

До України завезли французький сир Reblochon de Savoie. У цьому продукті виявили збудника стафілококової інфекції. Про це повідомляє система швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF).

У французькому сирі виявлено патогенні мікроорганізми, а саме стафілокок коагулазопозитивний. Виробник цього молочного продукту — компанія Pochat & Fils.

Окрім України, сир Реблошон зі стафілококом потрапив до Бельгії, Іспанії. У Франції цей продукт уже прибрали з прилавків магазинів.

Стафілококове отруєння посідає перше місце серед усіх харчових отруєнь. Потрапляючи в живий організм, стафілокок починає виділяти ентеротоксин, який і є причиною харчового отруєння. Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока — отруєння настає у 90% осіб, що вживали заражену їжу.

Стафілокок може вражати шкірні покриви, порожнину рота й дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт, оболонки мозку, очі, суглоби, слизові оболонки сечовивідних шляхів. Потрапляючи у відкриті рани, стафілокок може стати причиною гнійних запалень, сепсису та інших ускладнень.