Дорожній шум автомобілів скорочує тривалість життя – дослідження
Фото: Pexels

Texty.org.ua провели дослідження, в якому виявили, що дорожній рух створює шум, від якого погіршується здоров’я та підвищується тиск. Журналісти порівняли рівень шуму в Києві й Празі. В обох містах встановлено однаковий допустимий рівень шуму. У Чехії його дотримуються, в Україні — ні.

Texty.org.ua створили власний шумовимірювач і протягом кількох тижнів вимірювали звук у двох містах, щоб порівняти рівень шумового забруднення. У дослідженні зосередилися саме на шумі від автомобілів, не беручи до уваги залізниці, заводи, гучну музику тощо.

У листопаді 2023 року шумовимірювач був встановлений на одному з будинків на бульварі Лесі Українки неподалік ТЦ "Гулівер". Протягом тижня на прилад записували звук і вимірювали гучність шуму.

Згідно з результатами, на бульварі Лесі Українки максимальні рівні шуму постійно перевищуються — і вдень, і вночі. У деякі дні звук із десятої години вечора до дванадцятої ночі іноді перевищував навіть денну норму 70 дБА.

Texty.org.ua
Texty.org.ua

"Максимально допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків, поліклінік тощо територіях вдень (08:00–22:00) становить 70 дБА, вночі (22:00–08:00) — 60 дБА. Хоча, за даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я, в ідеалі шум вночі, щоб не впливати на здоров’я населення, не має перевищувати навіть 40 дБА", – пишуть журналісти.

Згодом Texty.org.ua відправили шумовимірювач в Прагу та розмістили його на вулиці Просецькій, де також є жвавий автомобільний рух.

Порівнюючи рівні шуму у двох містах, журналісти виявили, що шум в Празі значно менший, ніж у Києві. Допустимі норми для шуму в Празі такі самі, як і в Києві: 70 дБА удень і 60 дБА уночі. Шум дороги на Просецькій майже ніколи не перевищував ці норми.

Texty.org.ua
Texty.org.ua

"Постійний шум автомобільного, залізничного чи авіаційного транспорту спричиняє підвищення кров’яного тиску, гіпертензію, ішемічну хворобу серця, навіть інфаркт міокарда, інсульт, деменцію та цукровий діабет. Особливо шкідливий шум вночі. Навіть якщо ви не прокидаєтеся, ваш організм все одно реагує на навколишні звуки. Шум транспорту спричиняє розлади сну, може погіршувати працездатність, самопочуття та функції серцево-судинної системи людини", – повідомляють журналісти.

Щоб зробити українські міста тихішими, журналісти пропонують кілька рішень:

  • зменшити кількість авто, якими люди їздять на роботу, а натомість розвивати систему громадського транспорту, велосипедну інфраструктуру та пішохідні зони,

  • обмежити максимальну швидкість транспорту.

Ще 4 серпня 2023 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт, який передбачає адміністративну відповідальність для водіїв за перевищення рівня шуму, встановленого законодавством. Автори законопроєкту пропонують встановити штраф у розмірі 17 000 грн (за повторне порушення – 34 000 грн із позбавленням прав до шести місяців). Але закон так і не ухвалили.