Дослідники розкрили таємницю співу китів під водою
Фото: Unsplash

Дослідники з Університету Південної Данії виявили, що у вусатих китів розвинувся спеціалізований голосовий апарат, якого немає в інших тварин. Таким чином вони можуть видавати звуки під водою, пише BBC.

Відомо, що кити створюють величезну кількість вокальних звуків, які називаються піснями. Ці звуки можуть поширюватись під водою на тисячі кілометрів за правильних умов. Однак тільки зараз вчені дізналися більше про біологічні механізми, за допомогою яких вусаті кити створюють ці унікальні звуки.

Науковці досліджували туші трьох мертвих китів, яких викинуло на мілину: горбатого, мінке та смугача сейвал. Вони виявили, що всі кити розвинули спеціалізований голосовий апарат, якого немає в інших тварин.

Він має U-подібну масу тканини з жировою подушкою у верхній частині гортані. Така анатомія дозволяє тваринам співати, переробляючи повітря, і запобігає вдиханню води. Дослідники пояснили, що кити співають, притискаючи цю масу тканини до жирової та м’язової подушки.

Зокрема, у лабораторії вчені продували повітря через голосовий апарат у контрольованих умовах, щоб побачити, які тканини можуть вібрувати. Дослідники також створили комп’ютерні моделі й помітили, що спів вусатого кита обмежений вузькою частотою, яка збігається з шумом кораблів.

"Вони не можуть просто вибрати, наприклад, співати вище, щоб уникнути шуму, який ми створюємо в океані. Тому вони дійсно страждають від шуму морського транспорту. Це знижує їхню здатність спілкуватися", — пояснив автор дослідження професор Коен Елеманс.

Деякі кити співають шлюбний клич, переривання цих пісень судноплавною індустрією потенційно викликає занепокоєння. Наприклад, популяція китів, яка дійсно розсіяна, як-от антарктичні сині кити, не можуть знайти собі пару в шумному океанському середовищі, сказав Майкл Ноад, директор Центру морських наук Університету Квінсленда в Австралії.

Це дослідження продемонструвало, як шум, що створює людина в океані, може заважати китам спілкуватися на великих відстанях. Ці знання можуть бути життєво важливими для збереження горбатих, синіх китів та інших морських гігантів, яким загрожує зникнення.

Вусаті кити — це група з 14 видів, включно з синім, горбатим, південним, мінке і сірим китами. Замість зубів у тварин є певні пластинки, які називаються китовий вус. Через них тварини просівають крихітних істот з величезних ковтків води.

Предки китів жили на суші приблизно 50 мільйонів років тому, перш ніж переселилися у воду. Елеманс сказав, що тварини адаптували свої голосові апарати протягом десятків мільйонів років, щоб видавати звуки під водою.