Двоє українців увійшли до списку 50 найкращих вчителів планети
Фото: Global Teacher Prize Ukraine / Facebook

Вчителі української мови та літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков увійшли до списку 50 найкращих вчителів планети, за версією Global Teacher Prize 2023. Про це повідомили на Facebook-сторінці нагороди.

На сайті нагороди зазначають, що всі їхні фіналісти "виступають за інклюзивність і права дитини, інтегрують мігрантів у класи та виховують здібності та впевненість у своїх учнях".

Артур Пройдаков народився і виріс у Стаханові (нині Кадіївка) Луганської області, яка з 2014 року перебуває під тимчасовою російською окупацією.

У 2014 році, у зв'язку з початком російської агресії, багато студентів педагогічного коледжу, в якому Артур працював протягом трьох років, були змушені покинути Луганську область.

Він переїхав до міста Ромни Сумської області, де зрозумів, що в умовах війни та глобальних змін недостатньо "просто вчити" дітей, а вчитель — це людина, яка відкриває двері до дорослості, яка не ділить світ на "чорне" і "біле" і не тікає від ризиків й перешкод.

Працюючи в школі в Києві, створив курс з української літератури в межах проєкту "Всеукраїнська школа онлайн" під час пандемії COVID-19.

А після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вчитель організував онлайн-курс "Розмовляй" для всіх, хто хоче вивчати українську мову. Артур каже, що сьогодні його місія — надихати вчителів з усієї України, продовжувати бути агентом змін, попри обстріли та постійну загрозу.

Людмила Таболіна — з Харкова, але наразі викладає в київському ліцеї. До того, як у Харкові відновили роботу громадського транспорту, вона чотири місяці ходила пішки 11 кілометрів на роботу і назад під звуки вибухів через численні блокпости.

Її школа у Харкові з перших днів великої війни перетворилася на притулок для мешканців сусідніх будинків. На початку березня Людмила відкрила для місцевих жителів їдальню. У притулку було багато матерів із дітьми, а школа слугувала гуманітарним штабом.

Також Таболіна є кураторкою Євроклубу. Вона проводила кампанії з підвищення обізнаності про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні та країнах ЄС, ініціативи проти булінгу, антидискримінаційні кампанії, День толерантності, години пам’яті жертв Голокосту та уроки гендерного виховання.

"Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним із рядків у стрічці новин світу. Я буду продовжувати пишатися нашими освітянами та популяризувати наші освітні підходи, де б я не була", — зазначила вона.