Динозаври вимерли через пил, що здійнявся після падіння астероїда — дослідження
Фото: Reuters

Науковці дослідили, що динозаври вимерли через пил, який здійнявся після падіння астероїда 66 мільйонів років тому, повідомляє The Guardian.

Катаклізм на території сучасного Чиксулуба на мексиканському півострові Юкатан знищив 75% видів на Землі, включно з непташинними динозаврами.

Вчені десятиліттями шукали те, що стало причиною загибелі динозаврів на Землі. Серед гіпотез були лісові пожежі, що викидають сажу, виверження вулканів і величезна кількість сірки. Однак учені з Бельгії стверджують, що попередні дослідження цієї події приділяли замало уваги трильйонам тонн пилу, що здійнявся в повітря після падіння астероїда.

Зазначається, що сажа, сірка та пил, які роками обертаються в атмосфері, здатні закрити сонце та сприяти настанню глобальної зими. Тоді рослинність гине — і це має руйнівні наслідки для тварин, які нею живляться.

Щоб глибше дослідити значення різних факторів, вчені змоделювали давній клімат. Для цього вони виміряли мікрочастинки пилу з Північної Дакоти, який утворився внаслідок падіння астероїда.

Згідно з моделюванням пил розміру 0,8-8,0 мікрометрів, який виявили в Дакоті, міг залишатися в атмосфері до 15 років. Загальна кількість пилу, за їхніми підрахунками, становила близько 2000 мільярдів тонн, що в 11 разів перевищує вагу гори Еверест. Зазначається, заблокувавши сонячне проміння, пил міг припинити фотосинтез майже на два роки та охолодити планету до 15°C.

За словами дослідника Королівської обсерваторії Бельгії в Брюсселі Джема Берка Сенеля, пил, "найімовірніше, порушив фотосинтетичну активність і спричинив останнє масове вимирання".

Пил виявився "найефективнішим блокатором фотосинтезу", додав Філіпп Клейс, геолог і планетолог із Вільного університету Брюсселя та співавтор дослідження. "Це робить атмосферу непрозорою для сонячного світла, перешкоджаючи процесу фотосинтезу рослин".

Стів Брусатт, професор палеонтології та еволюції в Единбурзькому університеті, описав астероїд, який убив динозаврів, як "апокаліптичний".

"Це був найбільший астероїд, який врізався в Землю за останні пів мільярда років, і він вибухнув із силою понад мільярд ядерних бомб разом узятих. Але це не те, що насправді вбило динозаврів і 75% інших видів, які вимерли", — зазначив Брусатт.

За його словами, коли пил і бруд від зіткнення з астероїдом пішли в атмосферу й закрили сонце — Земля стала темною і холодною на кілька років. "Астероїд не вбив усіх динозаврів за один раз, але це був більш непомітний вбивця, який спровокував війну на виснаження, яка призвела до загибелі трьох із кожних чотирьох видів", — підсумував професор.