Дивіться, як у Швеції облаштували ставок для стічних вод – тут ще й відпочивати можна
Фото: Måns Berg

У шведському місті Уппсала облаштували ставок для зливових вод, який одночасно став і місцем для прогулянок, повідомляє Dezeen.

Ставок розташований на місці колишнього військового полігона. Архітектурна студія White Arkitekter замість того, щоб облаштувати ставок лише як інфраструктурний обʼєкт для каналізування та очищення води, створила навколо біорізноманітне середовище.

Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg

"З огляду на нові вимоги до громадських місць, пов’язані з адаптацією до клімату, дуже важливо, щоб ландшафтні архітектори творчо підходили до технічних вимог", — зазначила провідна архітекторка Шарлотта Росмарк.

За її словами, потрібно створювати простори, які можуть розв'язувати проблеми та бути місцями для краси, задоволення та насолоди водночас.

З північної "міської" сторони ставка розташована житлова забудова, там встановили бетонну стіну, щоб убезпечити будинки від повеней. Вона, зокрема, виконує функцію набережної.

Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg

З південного "природного" боку облаштували хвилеподібний місток з дерев’яним покриттям. Для доріжок використали необроблену деревину та сталь, щоб мінімізувати витік хімікатів у воду.

Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg

Сам ставок зробили якомога меншим, щоб максимально збільшити зелений простір для відпочинку навколо нього, а також забезпечити простір, на якому рівень води може безпечно піднятися у разі сильних опадів.

"Щоб зупинити швидке зменшення біорізноманіття, нам потрібно виділити більше місця в міських районах для екосистем, які багато людей вважають неохайними та непривабливими; міське озеленення не може полягати лише в охайних газонах і бордюрах", — сказала Росмарк.

Водночас архітекторка додала, що "неохайна" екосистема в міському контексті також має бути приємною для містян і саме тут важливим є чітко видимий дизайн.

Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg
Фото: Måns Berg