Дивіться, який на Чернігівщині код дизайну сільських будинків — фото
Фото: Balbek Bureau

Українська студія архітектури та дизайну Balbek Bureau розробила онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages для відбудови автентичних сільських будинків Чернігівщини.

Конструктор дає змогу створити готову інструкцію з відбудови свого житла разом із PDF-файлом, планами, кресленнями, технічним описом та переліком матеріалів для оздоблення.

Команда з архітекторів та волонтерів здійснила експедиції по 31 селу та витратила пів року на дослідження та розробку онлайн-конструктора.

При розробці архітектори шукали універсальні варіанти та брали найбільш розповсюджені декоративні елементи. "Проте ми віримо, що власники будинків і волонтерські ініціативи, які відновлюють старі хати, збережуть і найбільш унікальні форми народного будівництва", — зазначають в Balbek Bureau.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

В оновленому онлайн-конструкторі тепер доступна Чернігівська область і характерне для неї оздоблення. Малюнки вікон та їхнє обрамлення, веранди, продухи на горищі, декоративні елементи.

Серед нових функцій конструктора — можливість обрати декорування фундаменту цеглою. Також у конструктор додано віконниці для дерев'яних обрамлень. Дослідивши приклади наявних планувань сільських будинків області, творці додали до конструктору більше кімнат, відповідно розширивши доступний вибір планувань.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

За словами архітекторів, дуже характерним для області є різьблений дерев'яний декор. Його фігури та форми перегукуються із візерунками місцевих вишивок та оздобленням керамічного посуду.

В основі цих елементів лежать прадавні солярні символи та рослинні орнаменти з власними сенсами: зигзагоподібний символ води "бігунок" розміщували над зображенням рослин як побажання врожаю, знак давньоруської богині "рожаниця" – як символ родючості. У чернігівській дерев’яній архітектурі присутні орнаменти із зображенням давніх українських музичних інструментів (наприклад, ліри), а також декор, поширений у світі, – пальмети як символ добробуту і процвітання.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Зокрема місцеві будинки також відрізняються яскравими кольорами: жовтий, вишневий, помаранчевий, насичений зелений. Найрозповсюдженіші кольори місцевих дерев'яних будинків — бордовий та зелений.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau