Експерт розповів, що відбудеться з печінкою, якщо перестати пити алкоголь
Фото: Unsplash

Доцент кафедри гепатології Плімутського університету Ашвін Дханда розповів, що відбувається з печінкою, коли людина перестає пити алкоголь, пише The Conversation.

Печінка є найбільшим внутрішнім органом в організмі людини. Вона необхідна для сотень процесів, включно з розщеплення токсинів, таких як алкоголь. Оскільки це перший орган, який "бачить" випитий алкоголь, тому він найбільше відчуває його негативний вплив.

Однак інші органи, включно з мозком і серцем, також можуть бути пошкоджені внаслідок тривалого вживання спиртного.

"Як фахівець з печінки, я щодня зустрічаюся з людьми із захворюваннями печінки, пов’язаними з алкоголем. Це спектр захворювань, починаючи від накопичення жиру в печінці (жирова печінка) до утворення рубців (цироз), і зазвичай вони не викликають жодних симптомів до дуже пізніх стадій пошкодження", — зазначив Дханда.

За його словами, спочатку алкоголь створює умови для ожиріння печінки. Цей жир викликає запалення печінки. У відповідь орган намагається загоїтися, утворюючи рубцеву тканину. Якщо цей процес триватиме без упину, тоді розвивається цироз. 

На пізніх стадіях цирозу, коли печінка виходить з ладу, люди можуть жовтіти (жовтяниця), набрякати й бути сонливими. Зокрема, це захворювання може призвести до летального результату.

Більшість людей, які регулярно вживають понад рекомендований ліміт у 14 одиниць алкоголю на тиждень (приблизно 2,8 л пива; шість келихів вина по 175 мл), матимуть синдром "жирової печінки". Зокрема, тривале та інтенсивне вживання алкоголю підвищує ризик розвитку рубців та цирозу.

Водночас експерт наголошує, що у людей з ожирінням печінки лише через два-три тижні після відмови від алкоголю орган може відновитися й функціонувати "як новий".

У людей із запаленням печінки або помірними рубцями протягом семи днів після відмови від спиртного спостерігається помітне зменшення жиру в печінці, запалення та рубців. Припинення вживання алкоголю на кілька місяців дозволяє печінці відновитися та повернутися до нормального стану.

У тих, хто п’є з більш серйозними рубцями або печінковою недостатністю, відмова від алкоголю на кілька років зменшує ймовірність погіршення печінкової недостатності та смерті.

"Однак у людей, які фізично залежні від алкоголю, раптове припинення вживання може спричинити алкогольний абстинентний синдром (ААС) або синдром відміни", — додав Дханда.

У легкій формі він викликає тремтіння та пітливість. Якщо стан важкий, то може спричинити галюцинації, напади й навіть смерть. У такому випадку людям слід звернутися до лікаря, щоб дізнатися, як безпечно відмовитися від алкоголю, додав фахівець.

Відмова від алкоголю також позитивно впливає на сон, роботу мозку та артеріальний тиск. Тривала відмова від спиртного, зокрема, знижує ризик кількох видів раку — печінки, підшлункової залози та товстої кишки, а також ризик серцевих захворювань та інсульту.

За словами лікаря, якщо людина хоче подбати про свою печінку, то варто пити в помірних кількостях і два-три дні на тиждень не вживати алкоголь.

"Але алкоголь — не єдина причина поганого самопочуття. Відмова від нього має багато переваг для здоров’я, але це не панацея. Це слід розглядати як частину здорового способу життя, включно зі збалансованим харчуванням та регулярними фізичними вправами", — підсумував Ашвін Дханда.