Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" отримав спеціальну нагороду на італійському кінофестивалі
Кадр з фільму "Я і Фелікс"

Фільм української режисерки Ірини Цілик "Я і Фелікс" отримав спеціальну нагороду 53-го італійського кінофестивалю Giffoni у категорії Generator +16. Про це режисерка повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Стрічка отримала приз THE CGS AWARD (Social-cultural Cineclubs for Young People) — Percorsi Creativi 2023.

Аргументація журі звучить так: "Фільм переконливо зображує історію покинутості та водночас піклування, пов’язану з чітко визначеними та сформованими ролями чоловіків і жінок в Україні 1990-х років. Спільне захоплення класичною музикою головного героя, чиї життєві події зображено через часові еліпси, та життя Фелікса, колишнього солдата, який страждає на посттравматичний стресовий розлад".

Giffoni — це найбільший європейський кінофестиваль для дітей та підлітків.

"Враховуючи, що фільми на цьому фестивалі оцінюють приблизно 600 італійських підлітків у кожній категорії, мені ще більше подобається ця відзнака. Наше кіно доволі глядацьке, і це приємно, що його оцінили глядачі ніжного віку", — написала Цілик.

"Я і Фелікс" ("Rock. Paper. Grenade") — це тепла і зворушлива історія про дорослішання, перші уроки доброти й жорстокості, підліткове кохання, зради та передусім про стосунки дітей і надломлених непростими часами дорослих, йдеться в описі до фільму.

Стрічка розповідає про хлопця Тимофія, що росте у провінційному українському місті у 1990-ті роки. Його сім’я — це вічно втомлена мама, переважно відсутній батько і бабуся, що має дивного бойфренда, на ім'я Фелікс. Колишній контррозвідник, ветеран війни в Афганістані, Фелікс, має ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) і є алкоголіком. Але коли він тверезий, це найбільш розумна і харизматична людина з усіх, кого Тимофій знає.