Зміст:
  1. Втілила мрію мами 
  2. "Я – не кравчиня, а дизайнерка"
  3. Те, що залишається за кадром
  4. Фея, Венздей та Барбі
  5. Хобі, яке відкрило нові можливості

Відео Аліни Гніденко набирають мільйони переглядів у TikTok та Instagram. Вона не танцює під музику, не повторює тренди соцмереж, а займається апсайклінгом – перешиває старі речі в щось нове, оригінальне та стильне. 

А ще – створює костюмовані образи популярних героїв мультфільмів, серіалів та кінострічок. Наприклад, її відео в образі Барбі з однойменної стрічки увійшло в тренди соцмереж та набрало майже 9 млн переглядів.

Зі сторони процес пошиття виглядає просто: секунда – і сукня перетворилась у комбінезон, а спідниця – у блузу з шортами. Однак часто за цим перевтіленням стоїть кропіткий процес і не один день (а інколи й тиждень) роботи. 

LIGA.Life поцікавилась в Аліни про те, як прийшла ідея перешивати речі, чи це економічно вигідніше, ніж купувати нове, які косплеї планує втілити та чи хоче відкрити власний бренд одягу.

Точнісінько як у кіно. Як українка створює костюми персонажів із фільмів, серіалів та ігор
Аліна Гніденко

Втілила мрію мами 

З дитинства робота з тканинами та нитками була звичайною для Аліни. Адже її мама мріяла стати дизайнеркою. Однак через бабусине – "Це не професія" – стала вчителем української мови та літератури. Та поза роботою вишивала та шила одяг для ляльок доньки. Цьому й навчила Аліну. Дівчина каже, що у 4 роки вже й сама вишивала.

Жага до шиття зʼявилась в Аліни під час карантину. Їй дуже хотілось опанувати основи. Вдома була машинка, тож вирішила почати з найпростішого – відео на Youtube. 

"Дивилась, як пошити шорти, вставити резинку та блискавку. Так поступово почала набиратися знань".

Згодом вони їй дуже знадобились. Адже під час навчання в університеті шила сценічні костюми для молодших курсів. Каже, що гроші на матеріали були, а на пошиття – ні. Тож доводилось самим все робити.

"Це були мої перші кроки в напрямку дизайну та пошиття. Творчість мене захоплювала, попри те, що маю абсолютно не креативний фах – організатор зовнішньої торгівлі", – сміється Аліна.

Згодом наважилась поділитися своїм хобі в Instagram. Виставила, як зі старої та великої за розміром сукні зробила більш елегантну модель із пірʼям. 

@alina.gnidenko Нашла старое платье и вот что вышло #создаюмоду#переодевание#рек#платье ♬ Run Free (feat. IVIE) – Deep Chills

"Мене запросили на весілля. Потрібно було вбратися в колір приблизно в таких тонах, як ця сукня. Зважила все і вирішила, що можу її перешити в нове вбрання. Зараз розумію, що це було невміло: ніякої викрійки, шви необроблені. Як хотіла, так і шила. В принципі і відео так само змонтувала: не задумувалась про перехід, композицію, фон. Просто до та після. Змонтувала, запостила і забула про це".

Читайте також: Бодіпозитив як стиль життя. Чотири історії про прийняття свого тіла, шкіри та волосся

"Я – не кравчиня, а дизайнерка"

Через пів року на сторінці Аліни зʼявились нові відео, а згодом – й сторінка в TikTok, яку присвятила своєму хобі. 

"Я не шию, щоб шити. Тобто я – не кравчиня, а більше дизайнерка. Навіть восени 2022 року закінчила професійні курси. Мені подобається процес втілення задуманого, особливо це стосується апсайклінгу. Дивишся вже на готовий одяг і думаєш: "Що з цього можу зробити? А що в мене вийде в результаті? Ось цей творчий процес – найулюбленіший", – каже дівчина.

@alina.gnidenko

Ловіть ще одне відео, не змогла втриматись, балдію від переходу

♬ Se Acabo (feat. Method Man) (Remix) – The Beatnuts

Додатковою мотивацією розробляти власні речі стала ненависть до шопінгу. Аліна не любить довго вибирати одяг, а також рідко задоволена якістю та фасонами речей із мас-маркету. 

"Наприклад, нещодавно була в Португалії. Приміряла 15 топів, а підійшов лише один, попри те, що в мене стандартна фігура. Що не вдягну, сидить жахливо. Врешті-решт приходжу з магазинів додому і вирішую сама собі щось пошити", – додає дизайнерка.  

Окрім того, перевага такого хобі – ексклюзивність речей. Аліна жартує, що тепер не боїться прийти на вечірку у такій самій сукні, що й інша гостя. Їй вдається перетворити навіть накидку, яку використовують перукарі, у стильну сукню, а ялинковий дощик – у яскраву шубу та оригінальні чобітки. 

@alina.gnidenko OMG#design #sewing ♬ Rockin' Around The Christmas Tree – Brenda Lee

"Єдине, що мені не подобається шити, це базові речі – футболки, топи, штани, джинси. У такому разі це просто механічна, а не творча робота. Виняток – дизайн вже готового виробу. Наприклад, нещодавно робила темні джинси з принтом блискавки, та світлі – з білою ілюстрацією", – каже Аліна. 

Дизайн більшості виробів вигадує сама. Однак інколи за натхненням йде гортати застосунок Pinterest. Звертає увагу на незвичайні форми та додаткові елементи, як замочки, рюші, блискітки.  

Каже, що запалу та ідей не бракує. За 3 роки розвитку хобі жодного разу не мала вигорання чи творчої кризи. Припускає, тому що ніколи не змушувала себе шити або знімати відео з перевтіленнями. Робить це лише з натхненням та легкістю. 

Точнісінько як у кіно. Як українка створює костюми персонажів із фільмів, серіалів та ігор
Аліна Гніденко

Те, що залишається за кадром

"Спочатку перешивала свої речі, які лежали без діла. Потім у хід пішов одяг мами, сестри та інших родичів. Зараз вже й підписники пишуть, якщо мають, чим поділитися. Наприклад, одна дівчина надіслала мені речі тітки. Перед відправленням сфотографувала гардероб, щоб я могла вибрати. Там було все таке шикарне та екстравагантне: в блискітках, камінцях. Не могла відмовитись", – розповідає Аліна. 

Так із велюрового чорного костюму від підписниці вийшла вечірня сукня. 

@alina.gnidenko OMG #metgala #design #sewing #upcycling ♬ Bounce When She Walk – Ohboyprince

На подібні перевтілення Аліна витрачає мінімум коштів. Наприклад, 40 грн на нитки або 200-250 грн на вставки, аксесуари тощо. Натомість пошити, наприклад, блузку з нуля в ательє коштуватиме значно дорожче. За словами Аліни, нині тільки за роботу доведеться віддати щонайменше 1500 грн, без врахування матеріалів.

"Але апсайклінг – це тривалий процес. Потрібно продумати кожну деталь. До того ж обмежений ресурс. Адже із сукні, що обтягує, не зробиш оверсайз річ. Тож розійтись не вдасться, але цим і цікавий процес", – додає блогерка.

Технічно перешивання виробу відбувається так: розшиття речі, оцінка кількості тканини та її можливого використання та сам процес пошиття.

Ескізи майбутнього виробу Аліна не малює. Образ тримає в голові. Але має замальовки, які в майбутньому хоче втілити у власному дизайнерському бренді. Також рідко використовує викрійки. Зазвичай все моделює на манекені. 

"Інколи трапляється, що в процесі пошиття змінюється фасон або взагалі річ. Наприклад, хотіла перешити сукню з ромашками. Думала зробити світлу спідницю з квітами і білий топ. Але в процесі пошиття спідниці зрозуміла, що шифон лягає жахливо. Тож вирішила зробити по-іншому – топ із ромашками та темну спідницю з підкладки".

Нині серйозних помилок Аліна не припускається. Багаж знань та розуміння процесу не дають закинути виріб. Однак 3 роки тому, коли ще тільки починала, таке траплялось 1-2 рази. Могла день просидіти за виробом, а в результаті викинути, тому що щось не вийшло.

@alina.gnidenko Как Вам результат ?) #шитьеодежды ♬ Up – Cardi B

Перешивання речей зазвичай займає 1-3 дні залежно від загального графіка. Поки поєднувала хобі з основною роботою, то на творчість виділяла менше часу, але після звільнення зазвичай справляється за 1 день.

"Звичайно бувають і кропіткі вироби. Наприклад, шубу у вигляді ялинки довелось робити в 4 руки, щоб встигнути на вечірку. До процесу доєдналась кума. Було смішно спостерігати, як людина в такому тривалому процесі роботи проходить всі стадії від натхнення та агресії, до втоми та прийняття. Для мене ж це не проблема. Вмикаю серіал і роблю собі, хай би скільки воно часу не займало".

Читайте також: "Не романтизуйте мою професію". Як українка працює далекобійницею в Європі

Фея, Венздей та Барбі

Ще одна сторона хобі Аліни – косплеї або створення образів героїв кіно, серіалів, ігор та мультфільмів. Все почалось із прохання знайомої пошити їй для реклами костюм персонажа. 

"Я припустила, що теоретично зможу це зробити. Хоч досвіду не мала. Однак врешті-решт так і не втілила це, бо часу на підготовку було лише 2 дні, а цього вкрай замало. Над своїми образами я працюю 2-3 тижні!" – каже дизайнерка. 

Згодом повернулась до цієї ідеї. Провела опитування в соцмережах. Підписники самі обрали перший образ для косплею – фею Флору з мультфільму Winxs. Все шила сама, навіть крила. Робила їх із залізного дроту та сітки. 

Точнісінько як у кіно. Як українка створює костюми персонажів із фільмів, серіалів та ігор
Аліна Гніденко. Косплей на фею Флору

"Далі захотілось чогось войовничого та брутального. Друзі-хлопці підказали зробити косплей на Ціріллу з гри "Відьмак". Це був найскладніший персонаж. Адже вона має багато аксесуарів: кулончики, сумочки, а головне – ремінь. З ним вийшло найбільше мороки", – каже Аліна. 

Щоб зробити його, дизайнерка пішла в магазин будматеріалів, де шукала можливі матеріали. У результаті обрала деревину. Сама вирізала частинки, фарбувала та прикрашала камінцями. 

Загалом втілення таких персонажів коштує 2000-2500 грн.  

@alina.gnidenko

Сьогдні будуть нереальні фото в інсті alina_gnidenko_

♬ оригінальний звук – Alina Gnidenko

Також був образ Мавки з однойменного українського мультфільму, але найбільшої популярності блогерці принесли перевтілення у Венздей та Барбі. Відео з процесом створення та фінальним результатом набрали мільйонні перегляди. 

Готові образи, як і деякі перешиті вечірні сукні, Аліна здає в оренду. Цінова політика – 800-1500 грн залежно від образу. Найбільший попит мають сукні. Зазвичай їх орендують на фотосесії. Але костюми Мавки, Барбі та Венздей також популярні.

Нині в роботі косплей на ще одну фею Winxs, а серед бажань – Ельза з мультфільму "Крижане серце", Дайнеріс із "Гри престолів" та Гела з "Тор: Раґнарок". 

Точнісінько як у кіно. Як українка створює костюми персонажів із фільмів, серіалів та ігор
Аліна Гніденко. Косплей Мавки

Хобі, яке відкрило нові можливості

Оскільки у Аліни була травма коліна, то розуміла, що танцювати все життя не зможе. Коли травма загострилась, дівчина вирішила залишити професію тренерки і рухатись далі в напрямку дизайну.

Щоправда, займатися пошиттям на замовлення не збирається. Адже каже, що шити індивідуально для кожної людини – велика відповідальність та кропітка робота. Більше дивиться в сторону розвитку себе як дизайнерки власного бренду.

Такий досвід вже був. Наприкінці 2021 року запустила власний проєкт AntiPrint, де мала шити на замовлення піжами та домашні костюми. Але до повномасштабної війни вдалось реалізувати лише 30 моделей та "відбити" всі інвестиції. Та через ситуацію в країні зрозуміла, що зараз не готова вкладати всі сили в розвиток бізнесу.

@alina.gnidenko

Ловіть результат

♬ OUT NOW Enzo Smooth Operator – Enzo

"Від ідеї створення власного бренду не відмовляюсь. Маю напрацювання, до того ж знаю ази пошиття та роботи з тканинами, що вже є великим бонусом. Не розумію, як інколи люди, які не розуміються на цьому, створюють власні бренди", – стверджує Аліна.

Нині вирішила присвятити весь час своєму блогу, а відтак – створенню нових речей, косплеїв і особистого бренду. Так сьогодні у неї понад 289 000 підписників у TikTok та 93 000 в Instagram.

"Мої соцмережі – основа майбутнього бренду одягу. Оскільки так формується авдиторія, яка любить мої вироби. Тож мені не потрібно буде витрачати багато на маркетинг та таргетинг у майбутньому. Поєднувати блог, хобі та роботу було важко. Я розривалась, мало спала, багато працювала, втомлювалась. Зараз же прокидаюсь, роблю справи, викладаю щось у соцмережі, знімаю, шию і просто творю. Думаю, що дизайн – моє майбутнє, адже це мені дуже подобається!".