Франція заборонить носити мусульманські сукні в школах
Фото: Unsplash

У державних школах Франції заборонять носити абаю — це широка довга сукня з рукавами, яку носять деякі мусульманки разом із хіджабом. Про це заявив міністр національної освіти Габріель Атталь, пише France 24.

За словами міністра, це має покласти край суперечкам навколо одягу, який носять деякі студенти.

"Коли ви входите в клас, ви не повинні бути спроможні визначити релігію учнів, просто глянувши на них. Я вирішив, що абаю більше не можна носити в школах", — заявив міністр освіти Габріель Атталь в неділю ввечері.

У 2004 році французький закон заборонив "носіння в школах знаків або одягу, за допомогою яких учні нібито демонструють релігійну приналежність". Це стосувалося великих хрестів, єврейських кіп та ісламських хусток.

Абая була дозволена до листопада минулого року. Торік національна освіта видала наказ, у якому додали абаю до предметів одягу, які можуть бути заборонені, якщо їх надягають "у такий спосіб, щоб відкрито демонструвати релігійну належність". Наказ також виділив бандани та довгі спідниці.

Лідер профспілки директорів шкіл Бруно Бобкевич привітав таку заяву. "Інструкції були незрозумілими, тепер вони є, і ми це вітаємо", — сказав Бобкевич.

Водночас член лівої опозиційної партії France Unbowed Клементін Отен засудила це як "контроль над одягом", заявивши, що це "неконституційно" та суперечить основоположним принципам світських цінностей Франції. Отен звинуватила французький уряд у "нав'язливому неприйнятті" близько 5 мільйонів мусульманського населення країни.