Очільник МОН пояснив, чому видав наказ про написання РФ з великих літер
Фото: Оксен Лісовий / Facebook

Очільник Міністерства освіти та науки Оксен Лісовий видав наказ про написання найменування держави-агресора "Російська Федерація" з великих літер. Лісовий пояснив, що "це вимоги нормопроєктування".

31 серпня 2023 року Лісовий видав наказ про написання найменування "Російська Федерація" з великих літер. Він наказав виправити цю фразу, якщо в документах вона написана з маленької літери.

Цим документом очільник МОН вніс зміни до наказу МОН №1022 від 21 серпня.

"Внести до наказу Міністерства освіти і науки України від 21 серпня 2023 року №1022 "Про забезпечення навчання учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації і здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України" такі зміни: у заголовку, підпунктах 1, 2 пункту 1 слова "російської федерації" замінити словами "Російської Федерації", — йдеться у документі.

З початку повномасштабної війни у ЗМІ та в держструктурах почали практикувати написання на знак зневаги "росія", "російська федерація", "путін", "москва" з маленької літери. 

Водночас Лісовий зазначає, що правопис "рф" з великої літери — "помилка, але вимога нормопроєктування".

"Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном", — каже міністр.

Йдеться про наказ від 21 серпня 2023 року. Згідно з ним, українці, які здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та Україні, в українських школах можуть вивчати лише українознавчий компонент (українські мова й література, історія України тощо).

У коментарях до допису користувачка соцмережі запитала у Лісового, чи можна у такому випадку "дітям, що знаходяться в Україні, писати "РФ" з маленької". Наприклад, у шкільних творах або на уроках географії.

На що Оксен Лісовий відповів, що "тільки за".

Скрин коментарів до допису Лісового
Скрин коментарів до допису Лісового