Гравюри української художниці Олесі Джураєвої полетять на Місяць
Фото: Olesya Dzhurayeva / Mesh Gallery

NASA спільно з канадським фізиком, письменником і колекціонером Семюелем Перальтою відправить на Місяць великий мультимедійний архів під назвою "Місячний кодекс" (Lunar Codex). Серед творів 30 000 митців є роботи української художниці, повідомляє The New York Times.

Lunar Codex — це оцифрована (мініатюризована) колекція сучасного мистецтва, поезії, журналів, музики, фільмів, подкастів і книг 30 000 художників, письменників, музикантів і режисерів у 157 країнах.

"Це найбільший, найглобальніший проєкт із запуску культурних творів у космос. Такого більше ніде немає", – зазначив Семюель Перальта.

Перальта звертався до митців через галереї та видавництва, щоб вибрати роботи (і отримати дозвіл на архівування) для безкоштовного включення до Кодексу. Він також приймав роботи, подані окремими художниками.

У "Кодексі" також буде представлена колекція робіт української художниці Олесі Джураєвої, зокрема серія ксилографій, надрукованих за допомогою українського чорнозему.

Фото: Olesya Dzhurayeva / Mesh Gallery
Фото: Olesya Dzhurayeva / Mesh Gallery

Перальта, який раніше придбав деякі з її робіт, зв'язався з мисткинею, висловивши підтримку, та попросив її дозволу заархівувати зображення кількох її ліногравюр у "Місячному кодексі".

Українка евакуювалася з Києва у квітні 2022 року в перші місяці російської атаки. "Цей проєкт такий життєствердний з думками про майбутнє", — написала вона в електронному листі. "Це саме те, що мені було потрібно в ті перші місяці".

Перальта значною мірою фінансуватиме вартість місця для вантажу на трьох посадкових модулях. Наразі невідомо, скільки це точно коштуватиме, однак чоловік сказав, що це лише частка вартості покупки квитка "космічного туриста" на комерційній ракеті. (Подорож Virgin Galactic коштує 450 000 доларів).

Фізик вважає "Місячний кодекс" "посланням у пляшці для майбутнього покоління про те, що під час війни, пандемії та економічних потрясінь люди все ще знайшли час для створення краси".