Греція обмежить кількість щоденних відвідувачів Акрополя – причина
Фото: Unsplash

Греція оголосила, що обмежить кількість щоденних відвідувачів Акрополя, щоб гарантувати безпеку та довголіття стародавньої пам’ятки, пише CNN.

За словами міністра культури Греції Ліни Мендоні, з вересня об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Афінах прийматиме не більше 20 000 відвідувачів на день. Зараз памʼятку відвідують до 23 000 людей щоденно.

Ця зміна запроваджується в тестовому режимі, після дослідження, проведеного урядовою грецькою організацією розвитку культурних ресурсів.

Памʼятку відкрито щоденно з 8:00 до 20:00, але половина відвідувачів, як правило, приходять вранці, з 8:00 до полудня. Це створює проблеми для Акрополя, відвідувачів і співробітників.

Тому уряд планує встановити погодинні ліміти відвідувань, щоб уникнути скупчень. Наприклад, з 8 до 9 ранку буде надано доступ 3000 особам, протягом наступної години з 9 до 10 ранку — 2000. Це дозволить уряду захистити памʼятку і покращити загальне враження відвідувачів.

З 1 квітня 2024 року, напередодні літнього сезону, обмеження поширюватиметься на інші археологічні об’єкти.

Минулого місяця влада Греції закрила Акрополь та інші археологічні пам’ятки на кілька годин у найспекотнішу частину дня, оскільки країна боролася зі страшною спекою.

Побудована на скелястому пагорбі в п’ятому столітті до нашої ери, стародавня цитадель є домом для колекції історичних руїн, будівель і артефактів — найвідомішим є храм Парфенон, присвячений богині Афіні.

За словами ЮНЕСКО, Акрополь і його пам’ятки "утворюють найбільший архітектурний і художній комплекс, заповіданий світові грецькою античністю".