"Хоче довести мене до самогубства": донька найстаршої матері України просить врятувати її
Скриншот з youtube

Найстаршу матір України Валентину Підвербну з Чернігова можуть позбавити батьківських прав. Про це повідомив виконувач обов'язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

"Вражений і глибоко стурбований, впевнений, як і більшість чернігівців, публікацією, яку виклала неповнолітня дитина у соцмережах, де вона скаржиться на свою матір і просить їй допомогти", — написав Ломако.

За його словами, комісія склала акт оцінки рівня безпеки дитини та визначила його як небезпечний. Також заплановане позачергове засідання виконавчого комітету, де буде ухвалене рішення про негайне відібрання дитини від матері у зв’язку із загрозою її життю.

Зазначається, що дитину оглянув спеціаліст, травм не виявили. Наразі вона перебуває в лікарні. Подальша її доля буде вирішуватися.

12-річна дівчинка написала допис у соцмережі, в якому розповіла, що її мати зриває з неї одяг, не дає митися та прати свої речі, б'є, дряпає, обзиває косоокою.

"Я довго терпіла, і ось я зірвалася. Я не чую від неї нормальних слів, лише матюки. Вона хоче довести мене до самогубства", — написала дівчинка.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Правоохоронці Чернігова під час моніторингу соцмереж виявили допис 12-річної мешканки міста, яка скаржиться на знущання 78-річної матері. Під час перевірки правоохоронці встановили, що дитина проживає в неналежних санітарно-гігієнічних умовах і зазнає домашнього насильства.

У поліції кажуть, що в листопаді 2022 року на цю жінку вже складали адмінматеріали за частиною 1 статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (скоєння домашнього насильства) та частиною 1 статті 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей). Згодом ці протоколи суд закрив.

"Поліція спільно з відповідними службами знову виявила факт неналежного виконання батьківських обов’язків, а також відсутність належного піклування про здоров’я дитини та її розвиток", — ідеться в повідомленні поліції.

За неналежне виконання батьківських обов’язків на матір дівчинки склали адміністративні протоколи за частиною 1 статті 184 КУпАП та за частиною 1 статті 173-2 КУпАП.

У лютому 2011-го Валентина Підвербна народила доньку завдяки штучному заплідненню. Спочатку жінка була не проти спілкування зі ЗМІ. Перші інтерв’ю давала у пологовому, розповідала, що мріяла про материнство.

"Коли я їхала, збирала, було 12 000. А потім після 12 000 стало 25 000. Сама відкладала. У мене села, городу, дачі немає. Я на картоплі з олією сиділа, відкладала гроші", — розповідала Валентина Підвербна.