Дослідження: кето-дієта може призвести до серцевих захворювань
Фото: Unsplash

Докторка Юлія Іатан провела дослідження, яке показує, що дієта з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру ("кетоподібна дієта") може підвищити рівень "поганого" холестерину та подвоїти ризик серцево-судинних захворювань — атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Дослідження проводилося спільно з клінікою профілактики "Здорове серце", лікарнею Святого Павла та Центром інновацій серцево-легеневої системи університету Британської Колумбії у Ванкувері.

Дослідники порівняли дієти: вони взяли 305 осіб, які дотримувалися "кетоподібної дієти", та 1200, які дотримувалися стандартної дієти, використовуючи інформацію про здоров’я з бази даних Великої Британії UK Biobank, яка спостерігала за людьми протягом десяти років.

Науковці виявили, що люди, які дотримувалися LCHF, "кето-дієти", мали вищий рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), холестерину та аполіпопротеїну В. Останній — це білок, який покриває білки холестерину ЛПНЩ і може передбачати захворювання серця.

Люди, які на кето-дієті, в загальному споживали насичені жири та вдвічі більше жирів тваринного походження (33%) проти тих, хто на стандартній дієті (16%).

"Після 11 років спостереження — і після виявлення інших факторів ризику серцево-судинних захворювань: діабет, високий кров’яний тиск, ожиріння та куріння — люди, які дотримувалися "кетоподібної" дієти, мали вдвічі більший ризик отримати серйозні серцево-судинні захворювання — закупорку артерій, серцевий напад, інсульт та захворювання периферичних артерій", — повідомила Юлія.

Важливо пам’ятати, що кожен пацієнт реагує по-різному. І тому існує індивідуальна мінливість між відповідями. Дослідники виявили, що у середньому пацієнти мають тенденцію до підвищеного рівня "поганого" холестерину (ЛПНЩ).

"Ті групи продуктів, які необхідно виключити для досягнення кетозу, є основними джерелами клітковини в раціоні, а також багатьох важливих поживних речовин, фітохімічних речовин і антиоксидантів. Це викликає занепокоєння у багатьох медичних працівників, які вважають кетогенну дієту шкідливою для довгострокового здоров’я", — сказав Крістофер Гарднер, професор медицини Стенфордського дослідницького центру профілактики.

Кето (кетоз) — це метаболічний стан, який виникає, коли печінка починає використовувати накопичений жир для виробництва кетонів, щоб отримати енергію. Печінка запрограмована на це, коли тіло втрачає доступ до вуглеводів і думає, що людина голодує.

Дієти з низьким вмістом вуглеводів, такі як кето, понад 70% складатимуться з жиру, аби організм насичувався. 

Хоча можна отримати весь цей жир із корисних ненасичених жирів: авокадо, тофу, горіхи, насіння та оливкова олія. Дієта також дозволяє вживати насичені жири: сало, масло та кокосове масло, а також цільне жирне молоко, сир та майонез. Вживання великої кількості продуктів із високим вмістом насичених жирів збільшує вироблення в організмі холестерину ЛПНЩ, який може накопичуватися в артеріях і обмежувати приплив крові до серця та мозку.