Цьогорічний липень став найспекотнішим місяцем на Землі з 1880 року – NASA
Фото: Unsplash

Вчені Інституту космічних досліджень імені Годдарда NASA (GISS) заявили, що липень 2023 року став найспекотнішим місяцем на Землі за всю історію спостережень, починаючи від 1880 року. Про це йдеться у заяві NASA.

Зазначається, що липень 2023 року був на 0,24°C теплішим, ніж будь-який інший липень у звітах NASA, і на 1,18°C теплішим, ніж середній липень між 1951 і 1980 роками. Особливо спекотно було у деяких частинах Південної та Північної Америк, Північної Африки та Антарктичного півострова – там температура зросла майже на 4°C від середньої.

Фото: NASA
Фото: NASA

Науковці вважають, що липні протягом останніх пʼяти років ставали дедалі спекотнішими, а наступного року, найімовірніше, глобальна температура знову побʼє рекорд.

"Дані NASA підтверджують те, що буквально відчули мільярди людей у ​​всьому світі: температура в липні 2023 року зробила його найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень. Наука зрозуміла. Ми повинні діяти зараз, щоб захистити наші громади та планету", – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон.

NASA збирає свої температурні записи з даних про температуру повітря на поверхні з десятків тисяч метрологічних станцій, а також з даних про температуру поверхні моря, отриманих приладами на кораблях і буях. Ці необроблені дані аналізуються за допомогою методів, які враховують різну відстань між температурними станціями по всьому світу та вплив міського тепла, який може спотворити розрахунки.

Дослідники пов'язують аномальний липень з викидами парникових газів, спричиненими діяльністю людини.